SUYUMUZU KORUMAK GELECEK KUŞAKLARIMIZ AÇISINDAN ÖNEMLİ!

Yayınlama: 24.03.2024
A+
A-

22 Mart Dünya Su Gününün kutlanmasının en büyük amacı, Tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve bu kaynakların sürdürülebilir yönetimine odaklanılması amacıyla bu gün kutlanılmaktadır. Kuraklık istemiyorsak eğer tasarruf etmek zorundayız. Tarım ve Orman Bakanlığı web sitesinde Dünya Su Gününe ilişkin çok güzel bir paylaşım yapmış mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum hemen bir kesit eklemek istiyorum buraya: “ Toplum genelinde su verimliliği kültürünün oluşturularak kaynakların sürdürülebilir kullanımının teşvik edilmesi maksadıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde “Suda Sıfır Kayıp” ilkesiyle başlatılan Ulusal Su Verimliliği Seferberliği çerçevesinde 31 Ocak 2023 tarihinden bu yana etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Seferberlik kapsamında içme-kullanma suyunun yanı sıra tüketimin yüksek olduğu tarım ve sanayi başta olmak üzere tüm sektörlerde suyun verimli ve sürdürülebilir kullanımı için çalışmalar yürütülüyor.
Etkinliklerle, su yönetimi konusunda sorumlu ve ilgili paydaşlarla su verimliliğinin yaşam tarzı haline getirilmesi, su verimliliği kültürünün oluşturulması hedefleniyor.
Su stresi baskısı olmadan, yaşam standartlarını düşürmeden “suda sıfır kayıp” bilinci ile bütün kurum/kuruluşlar, çiftçiler, sanayiciler, çocuklar kısacası her bir vatandaşın suyu verimli kullanmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Bu kapsamda içme-kullanma suyu, tarım ve sanayi sektörlerine yönelik hazırlanan 165 rehber doküman ilgililere ulaştırılıyor.” Tarım ve Orman Bakanlığı’nın eylem planlarından bir tanesi de il bazlı olacak. “ Plan, tarımsal kuraklık tahminine dayalı kriz yönetimi uygulanmasını öngörüyor. İl bazında yağış ve toprak nem verileri ile yeraltı ve yerüstü sularının rasat değerleri izlenecek. Bu değerlere dayanarak belirlenecek eşik seviyelere göre de il kriz yönetim planları oluşturulacak.” Eylemlerin faaliyete geçmesinde bizlerinde katkısı olması lazım suyu gereksiz yere kullanmamalıyız. Çünkü bir gün gerektiğinde bir damla suyu dahi bulamayabiliriz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.