KIZILAY HAFTASI DOLU DOLU GEÇTİ

Yayınlama: 04.11.2023
Düzenleme: 03.11.2023 14:15
A+
A-

Kızılay Haftası, yurt genelinde olduğu gibi Adana’da da çeşitli etkinliklerle kutlanırken bir çok vatandaşımızın ihtiyacı olan kan, destek kanı veren bireylerden tüplerce toplandı. Kızılay haftasının  teşvik niteliğinde olması ayrı bir sevindirici durum. Kızılay haftasının bitmesine bir gün kala hadi gelin kan verebilmemiz açısından nelere dikkat etmeliyiz nasıl kan verebiliriz veyahut kimler kan verebilir onlara bakalım. 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.)

İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı. Düzenli kan bağışçıları için üst yaş sınırı 65 yaşını doldurduktan, 70 yaşından gün alana kadar kan bağış merkezi doktorunun onayı olmak şartıyla yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir. (kaynak; Kızılay web sitesi)

Kan bağış süresi ne kadar sürüyor gelin ona bakalım; Kayıt, muayene, kan bağışı ve ikram işlemleri yaklaşık 30-35 dk. sürmektedir. Yaşamınızdan 35 dk vaktinizi ayırdığınızda belki de b ir canı hayata bağlayabilirsiniz.

Özellikle önemli olan bir noktaya değinmeliyim kimliğinizi bildirmeniz Sağlık Bakanlığı tarafından oldukça önemlidir. Bağışçılar her kan bağışı işlemi öncesinde isim, soy isim, doğum tarihi (gün/ay/yıl), TC kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport ve kalıcı adres bilgilerini vererek kendilerini tanıtmalıdır. Kimlik ibrazı Sağlık Bakanlığı’nın hazırlanmış olduğu Ulusal Kan ve Kan Bileşeni Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi 2016’ya göre zorunludur. (kaynak; kızılay web sitesi )

Kan bağışının size olan en büyük yararı, belki de hiç tanımadığınız 3 kişinin hayatını kurtarabilmiş olmaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.