“EN UZUN GECE BU GECE”

Yayınlama: 21.12.2023
A+
A-

En uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık’ta neden en uzun gece olduğunu hiç düşündünüz mü? gelin hep birlikte bilimsel dayanağına bakalım; 21 Aralık’ta en uzun gece yaşanmasının nedeni, Dünya’nın eksen eğikliği ve güneş ışınlarının yıl içindeki hareketiyle ilgilidir.
Dünya, güneş etrafında dönerken kendi ekseni etrafında eğik bir açıda hareket eder. Bu yüzden Güneş’in ışınları, Kuzey Kutbu’na daha dik bir açıyla gelir, bu da 21 Aralık’ta Kuzey Yarımküre’de en düşük güneş ışığı alımını sağlar. Bu durum, günün kuzeydeki bölgelerde daha kısa, gece süresinin ise daha uzun olmasına neden olur.
Güneş ışınları ekvatora daha düz bir açıyla gelir, bu nedenle ekvatordaki bölgelerde gece ve gündüz süreleri daha dengelidir. Bu uzun gecenin bereketi için neler yapmalıyız, bir gelenek vardır ki bereketinin faydasına bir çok insan inanır. Nar kırma ritüeli en uzun gecede yapılması tercih edilen bir ritüel çeşididir. Nasıl yapıldığına bakacak olursak eğer, 21 Aralık veya yılbaşı öncesi gerçekleştirilen ritüelde; evin eşiğinde durulur ve burada bir adet nar kırılır. Anadolu geleneklerinde yer alan bu ritüelle parçalanan narın taneleri etrafa dağılır ve dağılan tanelerin eve bereket getireceğine inanılır. Nar kırma ritüeline göre, kırılan nar ne kadar patlar, taneleri ne kadar geniş ve uzak bir alana dağılırsa; evin bereket ve bolluğu da o kadar artacağına inanılır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.