+1 FARKLA 21 MART

Yayınlama: 22.03.2024
A+
A-

Değerli olan bir günden bahsedeceğim bugün. + 1 Farkla farkındalık yaratabileceğimiz bir gün. Eksiklik olarak değilde bir asım önde olduklarını düşünerek bu farkındalığa güzel şeyler katmış olabiliriz. İşte bu değerli gün 21 Mart Down Sendromlular Günü, bu önemli gün nasıl anlam kazanmış gelin hep birlikte bakalım. Down Sendromlu bireylerin yaşamlarını daha iyi anlamak için birazcık tarihe bakmamız gerekir.

Down sendromunun adı, sendromu ilk kez 1866’da tanımlayan İngiliz hekim John Langdon Down’ dan 1959’da Jerome Lejeune tarafından 21. Kromozomun trizomisi olduğu tanımlanmıştır. Anneden ve babadan ayrı ayrı alınan 23’er kromozomla diğer bireylerde toplam 46 kromozom bulunur. Fakat Down Sendromlu bireylerde bu durum biraz daha farklı onlarda 3 ayrı kromozom bulunduğu için toplam 47 kromozom bu bulunur ve artı bir farkla farklılar meydana gelmiştir. Bunlar nelermiş bakalım. Down sendromu vücutta yapısal ve fonksiyonel değişiklikler ile karakterize edilir. Vücuttaki küçük ve büyük farklılıkların kombinasyonu yapısal olarak sergilenir ve sık sık zihinsel kavramadaki bozukluklar ve fiziksel gelişimin tipik yüz görünümü gibi farklı olmasıyla ilişkilendirilir. Çoğunlukla hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlar taşır.
Down sendromu gebelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilen bir rahatsızlıktır ve her 800 ile 1000 doğumda 1 oranında rastlanır. İstatistikler anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiğini göstermiştir, diğer etkenlerin payı küçüktür.
Down sendromunun tipik yüz siması, normal kromozom sayısına sahip olan bazı insanlarda da görülebilir. Ancak Down sendromunda buna ek olarak; el ayasında çift yerine tek derin olarak bulunan avuç içi çizgisi, epikantik katlanmanın neden olduğu badem biçimli göz, düşük kas tonusu, ayak başparmağıyla ikinci parmak arası daha büyük bir boşluk ve sarkık dil morfolojisi görülebilir. Bu semptomların hepsi aynı anda görünmeyebilir, bazılarına sık rastlanırken bazıları daha seyrek görülür. Down sendromunun sağlığa getirdiği sorunların başında ise kalp yetmezliği riskleri, gastroözafagal reflü hastalığı ve tiroid bozuklukları riskleri sayılabilir.
Çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak olan aile ve tıp desteği ile erken müdahale sayesinde Down sendromlu insanlar destekle toplumla bütünleşik bir hayat kurabilirler. Diğer bireylerden ayrı tutulucak ya da dışlanıcak hiç bir yanları yoktur. Sevginin en renkli hali 21 Marttır.

Kaynak: Wikipedia

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.