‘İNSANLARA DA BULAŞABİLİR’

Yayınlama: 30.12.2023
Düzenleme: 31.12.2023 12:09
A+
A-

Bugünkü köşemizde ABD’de ortaya çıkan Geyik Hastalığı salgını yer alacak. Ne tür bir hastalık olduğunu konuşacağız salgın mı desek yoksa?
ABD’de bilim insanları “zombi geyik hastalığına” karşı son zamanlarda alarma geçmiş durumda.
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’un son açıkladığı verilere göre hastalık ülkede 32 eyalete, Kanada’daysa 4 bölgeye yayılarak endişe yaratmaya devam ediyor. Peki bu hastalık nasıl meydana geliyor belirtileri neler? İlk olarak 1981’de yabani geyikler arasında görülen bu beyin hastalığı, halsizlik, salya akıtma, sersemleme, zayıflama gibi semptomlarla ölüme yol açarak ortaya çıkıyor. Hastalık, toksin ve enfekte proteinler üreten prion proteini aracılığıyla yayılıyor. Bu patojen, sığırlarda görülen deli dana hastalığının yanı sıra insanlarda sinir sistemini etkileyen Creutzfeldt-Jakob hastalığı ve Gerstmann-Sträussler-Scheinker hastalığına yol açabiliyor.
Zombi geyik hastalığı, bir ortama bulaştıktan sonra ortadan kaldırılması son derece zor. Bilim insanların hastalığa neden olan mikroorganizmaların kirde veya yüzeylerde yıllarca kalabildiğini; ayrıca dezenfektanlara, formaldehite, radyasyona ve 600 derecede yanmaya karşı dirençli olduğunu söyledi. Hastalığın en kötü yani herhangi bir tedavisinin bulunmamasıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.