Eğitimin incileri-Köy Enstitüleri

Yayınlama: 05.09.2022
A+
A-

“-Anadolu’da 600 yıldır susturulmuş bir nesil var.Insanoglunun kazanacağı en büyük zafer, korkuyu yenmesidir.Korkuyu yenerek bilime ve bilgiye ulaşabiliriz…” diyen,

Hasan Ali Yücel…

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin gelmiş geçmiş en başarılı Milli Eğitim bakanı.Istanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesi Felsefe bölümünden mezun bir öğretmen…

Dünyaca Ünlü şairimiz Can Yücel in babası.

17 NİSAN 1940 da  Köy enstitülerini Cumhuriyet tarihinin ışığı olarak kurulmasını sağladı.Amaci okur yazarlığın çok düşük olan oranının yükseltilmesi  aydın bir toplum oluşturulması ve oldukça cahil olan kırsal kesimin bilinçlendirilmesi ,köyünün modern tarım ve hayvancılık yaparak çağa ayak uydurmasıydı. .

O yıllarda Türkiye de okur yazarlar % 10 lardaydı.

Köy enstitülerinde ilk hedeflenen, ilkokuldan sonra 5 yıllık eğitim gören öğrencilerin kendi köylerindeki okullarda öğretmen olarak çalışmalarını sağlamaktı.

Köy enstitülerindeki derslerin % 50 si kültür,

% 25 i tarım,  % 25 i teknik eğitimdi….

TBMM’DEKI TOPRAK SAHİPLERİ KÖY ENSTİTÜLERINE KARŞIYDILAR

Meclisteki toprak sahibi olan vekiller Köy Enstitulerine karşıydilar, maraba gibi kullanılan köylünün bilgilendirilip bilinçlendirilmesi emek sömürüsüne son vereceği için arazilerinde karın tokluğuna calistirabilecekleri köylüleri kaybetmek istemiyorlardi.Bu sermaye için büyük bir gelir kaybı olacakti.

Ayrıca Sömürgeci ABD de karşıydi, Çünkü onların halkı somurebilmesi için halkın cahil olması, cahil halkın da hocaların dini baskılarla istenildiği gibi kullanılması işlerine geliyordu…

Bu yüzden Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel in bu projesine karşıydilar.1942 de Hasan Ali Yücel e suikast girişiminde bulunulduysa da bakan kurtuldu.

Hükumete toprak ağalarının  baskıları devam ediyordu.Bu baskılar sonucunda Hasan Ali Yücel 1946 da istifa etmek zorunda kaldı.

Anadolunun her yanina dağılmış birer bilgi meşaleleri olan Köy Enstituleri 1954 yılında tamamen kapatıldı…

Eğer Köy Enstituleri kapatilmamis olsaydı…

Bu gün bu kadar derin cehalet…Bu kadar çok kadın cinayetleri…Bu kadar çok çocuk tecavüzleri…Bu kadar çok yolsuzluk ve hukuksuzluk…Bu tarikat hegomonyalari…Bu kadar çok gericilik…Bu kadar çok ayrışma ve kutuplaşma…Bu kadar çok Bilimden ve bilgiden uzaklaşma…Bu kadar çok ekonomik ve sosyal sorunlar olmazdı.

ÇÜNKÜ CEHALET SÖMÜRENLERIN İŞİNE GELİR….

ÇÜNKÜ CEHALET ACIMASIZDIR….

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.