OSMANLI DÖNEMİNDE EN SERT KIŞLAR NASIL GEÇERDİ ?…
Kuruluş yıllarında Bursa ve Edirne saraylarında belirli odalara büyük mangallar yerleştirilirdi. Ortalama bir sandık büyüklüğündeki bu mangallarda közler sürekli yenilenirdi… İstanbul’un fethinden sonra, Topkapı sarayının iç taraflarında yalıtkan malzemeden yapılmış taşlar kullanıldı ve sıcaklık içeride tutulmaya çalışıldı…
1517 de Mimar Sinan,Yunus Paşa camisi için yakınındaki bir hamamdan sıcak su dolaşımı yapılabilecek sistemi kurdu ve yerden ısıtma sağladı. Koca Sinan aynı yöntemi Süleymaniye ve Selimiye camilerinde de uyguladı… 1785 de Doğu Beyazıt’ta yapılan İshakpaşa Sarayı ise dünyanın ilk kalorifer sistemli sarayıydı. Taş duvarların arasından sıcak su boruları geçiyordu…
Son dönemlerde Dolmabahçe Sarayında hava gazlı ısıtma sistemi kullanıldı. Gazhanede ısıtılan hava ,gözenekli sütunlarda içeri verilir ve saray her daim sıcak tutulurdu…
Halkın kış mevsimini rahat geçirmesi için hazırlıkların yapıldığı merkez Üsküdar’dı. Üsküdar ile bağlantının kesilmesi, halkın gıda ve ısınma sorunu yaşaması demekti…Bu yüzden önlemler yaz ortasında alınmaya başlanırdı. İstanbul’daki fırınlara üç aylık malzemeler önceden temin edilirdi…2 Temmuz 1575 ‘de Üsküdar kadısına gönderilen hükümde kış için odun temin edilmesi, nakliye ve satışlarda fiyatların kontrol edilmesine dair tedbirler alınırdı…
Osmanlıda kış mevsiminde faydalanmanın yolu da çoktu.16. yüzyılın sonlarında Osmanlıda esir olan Bretenli Michael bu konuda kayıtlar tutmuştu…Michael kış mevsiminde karın çukurlara doldurulup saman ile muhafaza edildiğini, yazın da buz olarak satıldığını kaydetti…
Osmanlı döneminde İstanbul’un en şiddetli kışlarından biri 1621 ‘de yaşandı.24 Ocaktan 8 Şubat’ a kadar hiç durmadan kar yağdı…O ay İstanbul beyaza büründü. Boğaz tamamen dondu. Üsküdar ile bağlantı kesildi…
1627 kışında tarihçi Naima ,Üsküdar ‘a geçen yeniçerilerin bıyıklarının buz tuttuğunu, soğuktan kulaklarının duymadığını yazdı…Osmanlı halkı sert geçen kışı kimi zaman uğursuzluk olarak yorumlasa da, bol kar yağışının bereket getireceğine dair inanç çok daha yoğundu…