UYKU KALİTESİ YAŞAMIMIZI YÖNLENDİRİR

Yayınlama: 17.10.2023
A+
A-

Asla sıcak bir odada uyuyamam Kışın hava ne kadar soğuk olursa olsun sobalı kaloriferli ve sıcak bir odada kesinlikle uyuyamam. Yattığım odanın en az bir pencere kanadını açarım bol oksijen almalıyım kışın dahi aşırı soğuk ya da yağmur olmadığı müddetçe çoğu zaman odamın penceresi açık uyurum.

Bazılarımızın uyumadan  önce kalın pijamalar ve ceket giyip öyle yatıyor Vücudumuzu bu kadar sıkmamak  gerektiğine dair çok önemli bilimsel gerekçeler var.

Yapılan araştırmalara göre sağlıklı bir uyku uyumak için vücut ısısının yüksek olması gerekiyor kalın pijamalarla uyumak cilt      enfeksiyonunu tetikliyor Bakteriler nemli yerlerde daha çoğalırlar üzerinizi çok kalın yorgan ve battaniyelerle kapattığınızda mikroplar için mükemmel bir üreme alanı oluşturursunuz.

Ayrıca bu çok kalın battaniye ve yorganlar kan akışınızı zorlaştırır Yatakta vücudunuzun çok sıcak olması iyi bir uyku çekmenizi engeller eğer uykunuzda çok terlerseniz , akne ve sivilcelere neden olabilir, yüksek sıcaklıklarda uyumak.

KORTİZOL yani STRES hormonunu harekete geçirir ve sabah STRESLİ – GERGİN uyanırsınız?

Uyku için ideal sıcaklık 21 derecedir  Yatak odanızın olması gerektiği ısı ise 16 – 19 derece arasıdır.

“-Ben soğuk odada uyursam kesinlikle hasta olurum” diyorsanız yanılıyorsunuz hasta olmanızın sebebi çok kalın kıyafetler ,yorgan veya battaniye olabilir kalın örtecekler ve kalın giysiler yüzünden vücut sıcaklığınız iyice yüksek seviyeye çıktığı için üstünüzü açtığınızda ani sıcaklık değişimi yüzünden hasta olursunuz.

Kalın örtecekler ve pijama kullanmazsanız serin odada uyuyup hasta olmazsınız. Peki serin odada ince kıyafetlerle uyumanın ne gibi faydaları var?

Uykusuzluğu önler Uykusuzluğun nedeni vücut sıcaklığının yüksek olmasıdır.

Serin odada ince giyisiler ile uyumak melatonin seviyesini arttırır bu da daha az STRES ve daha kaliteli bir uyku anlamına gelir, daha sağlıklı ve dinç şekilde uyanırsınız DİYABET gibimetabolik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Ayrıca kalp hastalığı depresyon ve obeziteyi önler.

Daha derin ve kesintisiz bir uyku sağlar.

Derin uyku vücudun hücresel onarımı için çok önemlidir.

Ancak vücut ısısı arttıkça kesintisiz uyku mümkün olabilir. Zararlı yağları vücuttan atar, serin bir odada ince giysiler ile uyumak vücudunuzun daha fazla kalori yakmasını sağlar dengeli kilo verebilirsiniz.

Bunlar deneylerle kanıtlanmış tamamen bilimsel gerçeklerdir

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.