ÇOCUKLUĞUMUZ FİLMLERİ’NİN  TONTON AMCALARI…

Yayınlama: 23.01.2024
Düzenleme: 24.01.2024 17:22
A+
A-

Çocukluğumuz Filmlerinin ton ton amcaları dendiğinde aklımıza iki isim gelir Hulusi Kentmen ve Nubar Terziyan…Nubar Terziyan ,asıl adıyla Nubar Alyanakziya, Türkiye Ermenisi ,sinema oyuncusu ve tiyatro sanatçısı.

Nubar Terziyan 16 Mart 1909 tarihinde İstanbul Büyükdere semtinde doğmuştur. Babası manifaturacıydı. Kız kardeşi şarkıcı FEDON ‘  un annesidir. Erkek kardeşi Onnik ise Fransada ressamdı. Nubar Terziyan ,Bakırköy Bezezyan lisesinden mezun oldu.

1940 yılında Gençler Temaşa Heyeti topluluğunda sahne hayatı başladı. Nubar Terziyan sinema oyunculuğuna başladığı yıllarda Alyanakziya adını kullanmamış, ‘’Terziyan’’ adını kullanmıştır.

Hüseyin Rahmi Gürpınarın ‘’Efsuncu baba’’ romanından 1949 yılında uyarlanan ’’Efsuncu baba’’ filminde Kirkor karakterini canlandırarak sinemaya başladı. Ermeni olduğunu saklamayan ve kendi ismini kullanan nadir Yeşilçam oyuncularından biri olan Nubar Terziyan 450 den fazla filmde oynadı .Bir kere bile kötü adam filminde oynamadı .Daha çok iyi yürekli aile reisi rolleriyle geniş kitlelerce tanındı .Filmlerinde mahallenin manavı ,kasabı, sütçüsü ,jönün babası ,amcası en yakın dostu, ama oyuncuların hep en tonton u oldu.

972 yılında ‘’Denizden gelen kız’’ filminde başrolde olarak Önder Somer ,Nedret Güvenç, Yeşim Salkım ın babası Dursun Salkım ile birlikte oynamıştır .Balıkçı Murat Reis rolüyle çok sevildi…

Agatha Chiristie’nin aynı adlı romanından senaryosunu  Paul Dehn in yazdığı  1974 yılında  Sidney Lumet in yönetmenliğini yaptığı  ‘’Doğu ekspresinde cinayet’’ filminde İngrid Bergman, Albert Finnley ,Lauren Bacall, Martin Balsam, Jacqueline Bisset , Sean Connery, Anthony Perkins, Richard Widmark, Vanessa Redgrave ,Nubar Terziyanla birlikte oynadı.

1985 de Jamanak Gazetesine yazdığı anılarından oluşan ve 1995 de hemen ölümünün ardından İletişim Yayınları tarafından basılan ‘’Ne idim ne oldum ‘’ adlı kitabı vardır.

1993 Ankara Uluslar arası Film Festivali Yaşam boyu Başarı ödülü…

14 Ocak 1994 tarihinde İstanbul’da 85 yaşında vefat etmiştir…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.