1940 DA ALMANLARIN ADANA’DAKİ KENT PROJELERİ DAHA GÜZELMİŞ….

Yayınlama: 17.11.2022
A+
A-

1940 larda Adana da şehir küçücükken Müttefiki sayıldığımız Almanlar Adanaya gelmişlerdi. Gelmelerindeki en büyük neden demiryollarıydı. Avrupa dan Adanaya uzanan demiryolları, buradan da Ortadoğuya ve petrol bölgelerine kadar giden demiryollarını güçlendirmek amacını güdüyorlardı.

Ortadoğuya demiryollarıyla kolay ulaşım Kuzey Afrikaya da Sina yarımadası üzerinden kolay ulaşım demekti .(O yıllarda Mısırdaki Süveyş kanalı henüz yapılmamıştı.)

Belki de amaçları güçlendirilmiş demiryollarıyla 2. Dünya Savaşı dolayısıyla Almanya’dan Ortadoğu’ya asker ve mühimmat sevketmeyi planlıyorlardı. İşte bu yüzden Adana il sınırı çıkışına yakın olan  VARDA KÖPRÜSÜNÜ yaptılar. Demir yollarıyla birlikte Tren Garı ve etrafındaki iki binayı bahçe peyzajıyla birlikte yaptılar.

Varda köprüsü ve demiryollarıyla kalmadılar..,Şehir imar planına da el atarak Adananın ünlü iki caddesinin de projesini çizdiler. Atatürk caddesi ve Ziyapaşa bulvarı günümüzde şehrin adeta yüzük taşı görünümünde olan bu yerlerinin ulaşım ve yerleşim dengesinin güzelliği ve rahatlığı malum. Adananın zenginlerinin oturduğu bir semt halinde. Ayrıca Ziyapaşa bulvarı üzerinde bir spor kompleksi de yaptılar Olimpik yüzme havuzu ve tenis kortu…Daha sonraki yıllarda yüzme havuzu ve tenis kortunun nun yanına biri açık diğeri kapalı olmak üzere iki yüzme havuzu daha yapıldı.

Bir de günümüz Adanasının şehir imar planlarına bir bakın…

Tek kelimeyle berbat…

Zamanın da bu kent planlarını kimler çizip hangi belediye başkanları onay verdiyse görüntünün sevimsizliği gözler önünde. Adanaya bu olumsuzlukları yapanları tarih affetmez.

Güney ADANA dan Kuzey ADANA ya giden ana arter yollar talebe yetmiyor. İş çıkışlarında inanılmaz yoğunlukta trafik oluyor .Nedeni Uzun yıllar evvel kent planları çizilirken yolların az ve gelecekdeki artacak trafik düşünülmeden yapılması.

Yeşil alan yok denecek kadar az…Adananın Sopayı diksen yeşeren verimli toprakları betona boğulmuş durumda. Parklar az ,cadde ve sokak kenarlarındaki ağaç dikimleri az. Bir diğer eksik de eskiden yol kenarlarını bol bol portakal, limon, turunç gibi Narenciye ekilirdi şimdi yalnızca yeşil yapraklı bahçe ağaçları dikiliyor…

HANİ PORTAKAL ÇİÇEĞİ FESTİVALİMİZ e…ilham olan yol kenarlarındaki narenciye ağaçları ?

Yanlış bu uygulamalar yanlış….

Düzeltilmesi umuduyla yetkililere sesleniyorum.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.