“FOYASI ORTAYA ÇIKMAK” deyiminin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? 

Yayınlama: 21.10.2023
Düzenleme: 22.10.2023 11:13
A+
A-

Deyim çeşitliliğimiz o kadar geniştir ki, bazen kullandığımız deyimlerin anlamlarını bilmesekte kulak aşinalığı sebebiyle kullanmaya devam ederiz.

İnsanlarla iletişim kurarken veyahut sohbet ederken bir  Atasözü ile tamamlamak ya da cümlemize bir Deyim ile devam etmek üslubumuzu süslü hale getirebilir. “Foyası ortaya çıkmak” deyiminin elmas Taşlarının parıltısını arttırmak için kullanılan ince bir metalden süregeldiğini söylesem.. şaşırır mıydınız?

Bağlantı kurmaya çalıştığınızı biliyorum. Hemen gelin bunun üzerine konuşalım.

Bildiğiniz üzere Atasözleri ve Deyim çeşitlerimiz birer anonimdir. Yani kimler tarafından söylendiği bilinmez. Ama öyle bir ahenkli yahut sanat şeklinde türetilmiştir ki söylendiği zaman bazı şeyleri ifade etmeye bir cümle yetecektir.

Öncelikle “Foya” kelimesine baktığımızda, kuyumculukta, süs eşyası olarak işlenmiş elmasın parıltısını artırmak için, taşın altına konulan çok ince metal yapısı olduğunu öğreniyoruz. Peki bununla bağlantısı nedir ‘foyası ortaya çıkmak..?’ Deyimi..

Her açıdan parıldayabilirsiniz fakat bu sürekli değildir. Tıpkı parmağınıza taktığınız elmas taşlı yüzükler gibi.. sizler onu kullandıkça elmasın parıltısı yıpranır yıpranır.. elmas altındaki foya gittikçe kararır ve elmas parlaklığını yitirir. Sizler gerçekte ise zamanla parlaklığını yitirmiş aslında gerçek yüz olan foyayı görürsünüz. “Foyası ortaya çıkmak” deyimi de buradan gelmektedir.

Zamanla gördüğünüz gerçek yüzler, gerçek olaylar, gün yüzüne foyayı çıkarır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.