EYYAM-BAHUR  NEDİR?

Yayınlama: 13.08.2024
A+
A-

Çöl sıcakları ,Afrika sıcağı veya Eyyam-Bahur olarak kullanılan bu terim yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılmaktadır.

Kuzey yarım kürede Temmuz ve Eylül tarihleri arasında, Güney yarımkürede ise bu tarih Ocak ve Mart arasına düşer. Kesin tarih içinde bulunan bölgeye boylama ve iklim koşullarına göre büyük  değişiklikler gösterebilir.

Türkçe’de Eyyamı-Bahur kullanılırlığı büyük ölçüde yitirilmiş yerine Cehennem sıcakları ve Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır. Bu sıcaklara Avrupa’da İngilizler DOGDAYS….Almanlar HUNDSTAGE derler.

Eski bir inanışa göre bu sıcak günlerin Büyük Köpek takımyıldızında bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı vardır. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış sebebiyle bu günler Latincede ‘’Dies caniculares’’ olarak anılmaktaydı. Antik Roma’da Eyyamı-Bahur günleri 24 Temmuz 24 Ağustos günleri arası olarak bilinirdi.

Antik Romalılar aşırı sıcak havaları Sirius yıldızıyla ilişkilendirirlerdi. Sirius’ un içinde bulunduğu Büyük köpek takım yıldızından dolayı da Sirius a Köpek yıldızı diyorlardı. Sirius un görüldüğü tarihlerde kahverengi köpekleri kurban ederek Sirius’ u hoşnut etmeye çalışırlardır.

Eyyamı-Bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Bu yüzden Gündüzleri 11.00 – 17.00 arası sokağa çıkılmaması gerekir…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.