DÜNYANIN EN BÜYÜK AĞAÇLARI…SEKOYALAR

Yayınlama: 14.08.2024
Düzenleme: 13.08.2024 17:01
A+
A-

Sekoyalar dünyanın yaşayan en büyük ağaçlarıdır. Boyu 140 metreye kadar ,çapı 12 metreye kadar büyüyebilir. Ana vatanı Kuzey Amerika’dır.

Türkiye’de iklim koşulları dikkate alındığında her bölgede yaşayabilir. Fakat ağacın uzun ömrü ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda Karadeniz Bölgesine daha uyumlu olduğu söylenebilir. Son derece hızlı büyüdüğü kabul edilen Sekoya ağaçları bulunduğu bölgeye kısa sürede adapte olabilir.

Bu kadar heybetli durabilmesinin nedenlerinden biri, dünyadaki en kalın kabuğa sahip ağaç türü olmasındandır. Dev bir Sekoya ağacının kabuğu bildiğimiz herhangi bir ağacın kabuğundan çok daha kalın. Bu kadar kalın bir kabuğa sahip olduğu için Sekoya ağacı diğer ağaçlara oranla çok daha fazla dayanıklıdır.

Sekoya ağaçlarından bir tanesiyle 50 tane 6 odalı ev inşaa edilebilir.50 santimetre kalınlığındaki dış kabuğu ,böceklerin sevmediği Mazı tozu ile kokulandırıldığından, istilaya uğramaz. Süngerimsi ve lifli yapısı sayesinde ise Astbestli’ymiş gibi yangından korunur.

3000 yıl yaşayabilen bu dev ağacın tohumunun büyüklüğü ise sadece toplu iğne başı kadardır. Cherokee Kabilesi için yazı sistemi geliştiren Kızılderili bir savaşçının onuruna onun adı olan Sekoya, bu ağaç türüne Sekoya adı verilerek onurlandırılmıştır..

Sekoya ağacının anavatanı Kuzey Amerika’dır. Sekoya ağaçları pul yapraklı ve iğne yapraklı olarak ikiye ayrılır. Tohumları 150 santimetrelik aralarla fazla derine inmeden ekilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.