TARİHİ DERİNDEN ETKİLEYEN BÜYÜK SALGINLAR

Yayınlama: 12.11.2023
A+
A-

Salgın hastalıklar aklımıza geldiğinde tarihe acı verici durumlar kattığını biliriz. Covid19 pandemisini yakın zamanda atlatmış bir nesil olarak gelin tarihte nasıl ölümcül salgınlar oluşum göstermiş hep birlikte inceleyelim.
KARA VEBA, daha önce bir yerden mutlaka duymuşsunuzdur. İnsanlık tarihini derinden etkileyen salgınların başını çekmektedir. Hasta olan kişilerin bedenlerinin öldükten sonra kısa süre içinde mor-siyah renk alması nedeniyle kara ölüm olarak da adlandırılan hastalık, 1346 ile 1353 yılları arasında Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da 75 ile 200 milyon arasında insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Kara vebayla küresel nüfusta %17-54 arası, Avrupa nüfusunda ise %30-60 arası azalma meydana geldi. Diğer bir hastalık ise ÇİÇEK HASTALIĞI adı her ne kadar güzel dursa da içeriği pek iç açıcı değil. Düşündünüz mü hiç vücudunuz da büyük büyük kabarcıkların çıktığını halbuki bir sivilceye tahammül edemiyoruz. Bunun ise bulaşıcı olduğunu nasıl vahim bir durum işte bu salgın hastalık haline gelmiş insanları ölüme sürüklemiş bir salgın. Günümüzde aşısından dolayı çocukken her ne kadar kolay atlatsakta zamanında insanları kıyımdan geçmiş bir hastalık, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1967 yılından itibaren dünya genelinde uygulanmaya başlanan agresif aşılama programı sonucu 1980 yılın mayıs ayında hastalık yeryüzünden silindi. 1980’de sona erene kadar ise çiçek hastalığına bağlı olarak yaklaşık 56 milyon kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
50 milyon insanın hayatını kaybettiği diğer bir hastalık İSPANYOL GRİBİ, Birinci Dünya Savaşı’nın sonrasında Domuz Gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün alt türünün yol açtığı grip salgınında 40 ile 50 milyon arası insan hayatını kaybetti. Salgın İspanya’da başlamamasına rağmen “İspanyol Gribi” olarak adlandırılmasının nedeni ise I. Dünya Savaşı’nda yer almayan İspanya’da salgın konusunun basında ilk kez gündeme gelmesi. HIV/AIDS (35 milyon), AIDS, 1980’lerin başında Orta ve Güney Afrika’da ortaya çıktı. Bilinen ilk AIDS vakaları ise 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin New York ve Kaliforniya eyaletlerinde rapor edildi. İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü’nün (HIV) yol açtığı Edinimsel Bağışıklık Eksikliği Sendromu (AIDS) sonucu günümüze kadar yaklaşık 35 milyon kişi hayatını kaybetti.

Covid-19 Pandemisi (7 milyon), Çin’in Wuhan bölgesinde 2019 yılı Aralık başında görülen, insandan insana geçen ve solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan COVID-19 için 30 Ocak 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir sağlık acil durumu ilan edilmişti. 11 Mart 2020’de ise virüs, küresel salgın hastalık (pandemi) olarak belirlendi. 2020 Mart’ından bu yana hayatımızda olan COVID-19 nedeniyle şu ana kadar 7 milyona yakın insan hayatını kaybetti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.