ROMADAKİ BOZKURT

Yayınlama: 17.07.2024
Düzenleme: 15.07.2024 13:20
A+
A-

Roma da Lupa Capitolina diye anılan dişi kurt heykeli Etrüsk sanatının İsa dan önce 5.yüzyıldan kalan bir başyapıtı olup, masif bronz üzerindeki el işçiliği, Etrüsk uygarlığının gelişmişliğine kanıt gösterilir.

Lupa Capitolina’ nın emzirdiği Romus ve Romulus heykeli’nin altına İsa dan sonra 15. Yüz yılda eklenmişitir. Heykel’inin orjinalini ve eklentisini oluşturan iki bronz kütlesi arasında yirmi yüzyıl fark vardır. Antik Çağ da bir Etrüsk kenti ve sembolü beyaz Etrüsk kurdu olan Siena kentindeki II Dumo Katedrali başta ,İtalya’nın pek çok tarihi mirasında  dişi kurt sembolünün tek başına kullanıldığı  ve Romus ile Romulus’u  emzirdiği eserlerin Ortaçağ dan sonra yaygınlaştığı gözlenebilir.

Roma uygarlığının kurucu kültürü kabul edilen  Etrüsklerin Avrupa ya göçen ilk Türkler olduğu ,son bulgular ışığında  bilim çevrelerince kabul edilen görüştür.

Yakın zamana kadar Hint-Avrupa kökenli olmadığı bilgisiyle yetinilip  ‘’kökeni belirsiz’’ diye geçiştirilen Etrüsk dili, Ural-Altay kökenlidir.

Yoz Türklerin kurt sandıkları Asena bir dağ keçisi  olup ,Etrüsk motiflerinde kutsal keçi olarak görülür.      Yoz Türklerin Bozkurt diye andığı, Türklerin en büyük Tanrıçası, dişi beyaz kurt AKANA dır.                       Araplaşan Türkler ise zaten yozlaşmanın başlangıcı ve sonucudurlar.

(Lütfen tarihi tarih bilimcilerinden akademisyenlerden doğru okuyalım; politik amaçlı ve manipüle eden popülist yalan dolan yazılı sahte tarih öykülerine itibar etmeyelim.)

(……Tarihsel alıntıdır)

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.