OTİZMLİ BİREYLER TOPLUMUN BİR PARÇASIDIR

Yayınlama: 11.10.2023
Düzenleme: 13.10.2023 15:08
A+
A-

Otizm, bir diğer adıyla spektrum bozukluğu olarak ortaya çıkan nörogelişimsel bir rahatsızlıktır. Yıllardır hastalık olarak tanımlanan bu gelişimsel rahatsızlık, toplum açısından bu rahatsızlığa sahip olan çocuklara ve bireylere ne yazık ki ön yargıyla yaklaşılmasına sebep olmuştur. Otizmli bireyler toplumla sosyalleşebilme, akıcı bir iletişim kurabilme veyahut insanları net bir şekilde algılayamamaktadırlar. Ama bu hep böyle devam edecekleri anlamına gelmez ülkemizde yazılım mühendisliğinde öğrenci olan otizmli gencimiz bile var. Bu açıdan Kesinlikle bu şu demek değildir. Onlar bizimle sosyalleşemez, bizimle okuyamaz ya da topluma kazandırılamaz. Neden bizler onlar gibi olmayı tercih etmiyoruz. Ya da neden otizmli bir bireyin bizimle sosyalleşebilmesine, iletişim kurmasına müsaade etmiyoruz. Veyahut kendimize şunu sormalı mıyız sizce de biz neden otizmli bireylerle aynı ortamda bulunmaktan çekiniyoruz. Çünkü dünya genelinde mi böyledir bilemem ama bizim toplumumuzda kendisi gibi olmayan ya da farklılıklara sahip bireyleri kabullenememe gibi bir durum mevcut.

İnsanlar otizm farkındalığı için neler yapabilirler?

Böyle bir soruyla karşı karşıya kaldığımda içimden ilk şunu demek gelir. Saygı duyulmalı, otizmli bireylerinde bizlerle eşit haklara sahip olduğu unutulmamalı. Hatta otizmli bireyler veyahut özel gereksinimle bireyler bizlerden daha çok hakka sahip olmalı açıkçası, buradaki hak meselesi insanlık meselesiyle bağdaş durumda aslında. Farkındalık için öncelikle insanlar bu bilince sahip olmalı. Çocuğunuzun okulunda otizmli bir öğrenci mevcut ise çocuğunuza onunla nasıl iletişim kuracağını, otizmli arkadaşına karşı nasıl saygı besleyeceğini kavramasına öğretmen ile birlikte yardımcı olmalı aileler. Bu açıdan eğitimin önce evde başladığına inananlardanım. Anne-baba farklılıklara ne derece saygı duyuyorsa çocuklarda o şekilde büyüyorlar ve onlar çocuk olarak kalmayıp bilinçli nesil olarak yetişiyorlar. Otizm farkındalığı için otizmin ne olduğunu, nasıl bir rahatsızlık türü olduğunu bireyler araştırmalı. Gerekirse derneklere bilinçlenmek üzere gidilmeli. Mahallenizde otizmli veyahut özel gereksinimli çocukların ya da bireylerin aileleri ve komşularınız ile bir araya gelerek bu tür farkındalıklar üzerine konuşabilir ve bilinçlenebilirsiniz.

Erken tanı erken eğitim!

Otizmin bilinen net bir sebebi olmamakla birlikte, otizmli çocukta belirtilerin gözlemlenmesi anne ya da baba tarafından fark edildiğinde erken tanı açısından önem taşımaktadır. Çünkü gelişimsel bir rahatsızlık olduğu için erken tanı erken özel eğitim demektir. Otizmli bir çocuğun eğitimine son derece önem verildiğinde akranları ile aynı düzeyde eğitim görme seviyesine geldiği görülmektedir. Anne ya da baba çocuğun göz teması kuramamasına, seslere tepki vermemesine, normal oyuncaklarla oynamamasına dikkat ettiğinde tıbbi yönden gerekli hastanelere yönelebilmektedirler, böylelikle nörolojik açıdan tedavi başlar fakat bu tedavi otizmin net bir tedavisi değildir. Daha doğrusu otizmin net bir tedavisi de yoktur en önemli tedavi yöntemi eğitimdir. Her birey dünyaya gözünü, kendine özgü farklılıklarıyla açmaktadır. Herkes için önem arz eden eğitim otizm bireylerinin tedavi yöntemidir. Bu açıdan erken teşhis onları topluma, bizleri de onlara kazandıracaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.