KOCA KARI DEĞİL…KOCA KARİA İLACI…

Yayınlama: 22.08.2024
Düzenleme: 19.08.2024 12:55
A+
A-

Binlerce yıldır dilden dile dolaşan sözcük veya tabirlerin zamanla değişime uğaması şaşılacak bir durum değil. Bunlardan biri de ‘’Koca karı ilacı’’ deyimi…Bu tabirin aslen ‘’Koca Karia ilacı’’ olduğunu biliyor muydunuz ?

KARİA…Anadolu’nun güney-Batısında günümüzde Muğla ve kuzey kısımları Denizli’nin güneyi ve içerideki bölgeye denk gelen coğrafyanın eski çağlardaki ismi .Bölgenin oluşumu Antik Yunan kavimlerinin Anadolu’nun Ege kıyılarında koloniler kurmaya başlamalarından öncesine dayanmaktadır. Bir uygarlık düzeyi yaratmış olan Karya’lıların Anadolu’nun yerli halkı olduğu konusunda tarihçiler arasında bir mutabakat vardır.

Karia uygarlığının geçmişi M.Ö.3400 lü yıllara dek dayanır. Tıbbın babası Hipokrat ,bu uygarlığa doğmuştur. Tarihin ilk bilimsel Farmakoloji merkezinin Anadolu da kurulması da KARİA lılar sayesindedir. Söylenceler, yazıtlarda Karialılar yüzlerce yıl boyunca Egenin şifalı otlarını ilaç yapımında kullanmış binlerce hastalığı iyileştirmiştir.

İşte ‘’Koca Karia ilacı’’ sözü buradan gelmektedir.

Dr. Suat Arusan ise alternatif tıbbın atası olan Karyalıların bitkiler konusundaki uzmanlığını  önemsizleştiren bu garip değişimin kasıtlı olabileceğini söylüyor. Arusan ın değerlendirmeleri oldukça dikkat çekici ‘’-Bu konuda uzman olan Karyalılar, koca karı tabiri de oradan geliyor…Koca Karya ilaçları demek manasındadır.

Karya’lılar bu konuda çok bilgilidir. Kızılderililerin de çok bilgili olduğu söylenir. Aynı şekilde Karya’lılar da bu konuda çok bilgilidirler. Aynı zamanda değişik medeniyet ölçekleri açısından gelişmiş bir yönleri var.

Bu bitkisel ilaçlara da KOCA KARYA İLAÇLARI deniliyor. Koca Karya Medeniyeti, yani Koca ANADOLU dediğimiz gibi ,Koca Karya ilaçları deniliyor, sonradan bu koca karı ilacı haline dönüşmüştür. Ne zaman dönüştürülmüştür bilmiyorum ama bu işleri küçümsemek isteyenlerin uydurmalarıdır bunlar.

(Alıntıdır)

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.