İSTANBULUN ALTINDAN İSKOÇYAYA UZANAN TÜNELLER İDDİASI

Yayınlama: 05.06.2024
A+
A-

Alman bir Arkeolog İstanbul’un altını bir ağ gibi saran tünellerin İskoçya’ya kadar uzandığını iddia ederek şaşırttı. Peki İstanbul’un altında gerçekte ne var ?

Şu da yadsınamaz bir gerçek ki yıllardır var olduğu söylenilen bu tünellerle ilgili Arkeolojik ve bilimsel çalışmalar yapılmadı.

Keleşlife ‘ da yer alan bilgilere göre İstanbul’un altındaki tünellerin geçmişi  Roma dönemine hatta daha eskiye Antik döneme kadar uzanıyor. Yapılan sınırlı araştırmalara göre bu gizemli tünellerin bir çok yapılış nedeni olsa da genelde şehrin su sorunu için bulunan bir çözüm olduğu görüşü dile getiriliyor.

Buna göre topraktan sızan suyun kazanılarak tüneller aracılığıyla tutulup insanlar tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Çoğu kişinin bildiği yere batan sarnıcı da işte bu geniş yeraltı örgüsünün bir parçası aslında .

Marmaray ve Metro kazılarıyla beraber özellikle tarihi yarımada ,Galata ve Üsküdar’da toprak altından çok sayıda  eski yapı ve bu binaları biribirine bağlayan tüneller ortaya çıktı.

Sultan Ahmet, İstanbul’un yeraltı dünyası için bir giriş kapısı ‘’Hipodrom’’ olarak adlandırılan meydanın altında uzun dehlizler, Aya Sofya’nın altında büyük bir sarnıç, bir zamanların hapishanesi, bu günün Four Seasons Otelinin altında Bizans Senato binası, onun yanında M.S. 4. Yüzyıla tarihlendirilen saray binaları uzanıyor.

Fenerli ve Balatlı yaşlı Rumlar ,Balat’ta Mehtap sinemasının hemen arkasında bulunan dehlizin bir ucunun Tekfur Sarayına vardığını, bir ucunun Haliç de, diğerinin Marmara’da denize ulaştığını, bir kolunun da Anemas Zindanlarında nihayet bulduğunu söylerlermiş…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.