Depremzedelere Kesilen Elektrik Faturaları hk. Araştırma Önergesi

Depremzedelere Kesilen Elektrik Faturaları hk. Araştırma Önergesi
Yayınlama: 14.06.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) – Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’un deprem bölgesinde yaşayan yurttaşlara kesilen toplu faturaların iptal edilmesine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Araştırma Önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde; depremin ardından deprem bölgesinde yaşayan yurttaşların üç ay boyunca ertelenen elektrik faturaları bu sürenin dolmasının ardından toplu bir şekilde gönderilmeye başlandığı, bizzat kendisine iletildiği üzere Hataylı yurttaşlara kesilen elektrik faturalarının on binlerce TL’yi bulduğu ifade edildi.

Adreslerine gönderilen elektrik, su ve doğalgaz faturalarının ödeme koşullarının olmadığını vurgulayan depremzede yurttaşların faturaların iptal edilmesini talep ettikleri ifade edildi.
Araştırma önergesinde, “Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen, evini / işyerini kaybeden yurttaşlar; evlerinin/işyerlerinin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair halen bilgilendirilmemiştir.

Bölgede yaşayan yurttaşların kuru gıda, hijyen malzemeleri, çadır ve konteyner ihtiyacı halen can yakıcı bir şekilde karşılanmayı beklemektedir. Molozların neden olduğu asbest tehlikesinin yanı sıra sağlıkçıların uyardığı salgınlar, haşerat ve kemirgen popülasyonunun ciddi artışı gibi önemli sorunlar içerisinde yaşamlarını yeniden kurmaya çalışan; çadırda yaşayan ya da evi yıkılmayanın yıkılan komşuları ile dayanışarak evinden elektriği, suyu paylaştığı depremzedelere toplu olarak faturalar kesilmiştir.

“Depremin faturasını bizler ödemeyeceğiz” diyen depremzede yurttaşlar; yaşamlarını yeniden kurana, deprem nedeniyle işsiz kalanların işlerine tekrar kavuşmasına kadar faturaların iptalini talep etmektedir.” ifadeleri yer aldı.
Önerge ile; depremin en çok etkilediği başta Hatay, Maraş ve Adıyaman olmak üzere Antep, Malatya, Diyarbakır, Osmaniye, Urfa, Adana, Elâzığ ve Kilis kentlerinde yaşayan depremzede yurttaşların yaşamlarını yeniden kurabilmelerini sağlamak için acil şeffaf politikalar hayata geçirilmesini, pozitif ayrımcı kimi uygulamaların yürürlüğe konulmasını ve kesilen toplu faturalarının iptal edilmesini sağlamak amacıyla araştırma komisyonu kurulmasının önemi vurgulandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.