Bulut: İşsizlik alarm veriyor

Bulut: İşsizlik alarm veriyor
Yayınlama: 13.09.2022
A+
A-

 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iktidarın izlediği ekonomi politikalarına bağlı olarak işsizliğin alarm verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir de utanmadan sıkılmadan diyorlar ki işsizlik var. Ne işsizliği ya? Yeter ki iş istesin vatandaş, iş. İş çok” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Bulut, “Veriler Erdoğan’ın sözlerini yalanlıyor. Bu yılın ilk yarısında geçen yıla göre oldukça yüksek seyreden İş-Kur’un işe yerleştirdiği işsizlerin sayısında temmuz ve ağustos aylarında keskin bir azalma yaşandı. İş-Kur’a kayıtlı işsiz sayısı ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 oranında artarak 3 milyon 343 bine kadar yükseldi. İş-Kur’un işe yerleştirdiği işsiz sayısı ise yüzde 33,5 oranında azalarak 97 bin 533’e geriledi. Geçen yıl ağustosta 146 bin 730 kişi işe yerleştirilmişti” ifadelerini kullandı.

İŞE YERLEŞTİRMELER AZALIRKEN, İŞSİZLİK NASIL DÜŞÜYOR?

İktidarın “büyüme mi, enflasyon mu?” seçeneklerinden “büyüme”yi tercih ederek, enflasyonu ve işsizliği kontrolsüz bıraktığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

“Enflasyonu kontrolsüz bırakarak ekonomiyi büyütmeye çalışmak, büyük kitleleri yoksullaştırırken bir avuç sermaye sahibini zenginleştirmeye hizmet etti. Vatandaşın payına ise işsizlik ve yoksulluk düştü. TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarına göre işsizlik düşüyor. İş-Kur’un verileri ise işe yerleştirmelerin temmuz ve ağustos aylarında büyük oranda azaldığını gösteriyor. İşe yerleştirmeler azalırken, işsizlik nasıl düşebilir?”

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI 1 MİLYONA DAYANDI

2022’nin ilk 7 ayında 965 bin 58 kişi işini kaybederek işsizlik maaşına başvururken, 468 bin 964 kişiye işsizlik maaşı bağlandığını kaydeden Bulut, geçen yılın aynı döneminde 796 bin 141 kişi işsiz kalarak, işsizlik maaşına başvurduğunu bildirdi. Bulut, işini kaybedenlerin sayısının geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterdiğine dikkat çekti. Bulut, TÜİK’in rakamlarının devletin diğer kurumlarını rakamlarıyla örtüşmediğini ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.