ATATÜRK ÜN NAAŞINA DÜĞME ATAN  YAHUDİLER…

Yayınlama: 18.01.2024
Düzenleme: 15.01.2024 16:00
A+
A-

Haber sitelerini gezer ve çoğunu okurum…En fazla ODATV…DİKEN…HASTÜRK tercihimdir…

HASTÜRK …Türk-İsrail haber sitesidir…Türkçe yayın yapar ve Türk Musevilerinin bir haber sitesidir.

Bilindiği gibi Türkler ırk olarak çeşitli dinlere inanan bir toplumdur…Dünyada yaşayan Türklerin % 89 u Müslümandır…

Geriye kalan Türk boylarından % 11 ise Hristiyan, Musevi ve Budist olarak şöyledir…

Gagauzlar, Yakutlar, Çuvaşlar, Karamanlılar, Hakaslar ; Hristiyan…

Uygurların bir bölümü; Budist veya Mani

Kırım ‘ın bir boyu, Peçenekler, Sabarlar,  Kırımçaklar,  Karay Türkleri, Hazar Türkleri dini inanış olarak Museviliği seçen Türk halkıdırlar. Başta Rusya ve İsrail olmak üzere dünyada 100.000 Türk asıllı Musevi yaşamaktadır…

Geçenlerde HASTÜRK ‘ü okurken geçmişten gelen bir olaya yazılanları okuduğumda gözlerim doldu

……………………………………………………………………………….

HAKAN BAŞAK…’ın yazısını aynen aktarıyorum

‘’-Bu yıl Türkiye Cumhuriyetinin 100.yılını kutluyoruz. Dile kolay gibi gelse de 100 yılı geride bırakmak ve tabii Cumhuriyeti elde etmek çok kolay olmadı. Günümüzde insanların serzenişleri de en kötü döneme denk geldiğimiz. Şöyle bir tarihi, özellikle de yakın tarihi düşündüğümüzde bu serzeniş pek de doğru sayılmaz gibi. Cumhuriyeti kuran kadronun Balkan Harbi, Dünya savaşı ,Milli mücadele süreçleri ve Cumhuriyet sonrasındaki mücadelelerini bu günle kıyaslamamız çok doğru olmayabilir.

Bu gün bu yaşanan süreçlerin içinde yer alan mücadeleye liderlik eden ve Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk ‘ün 85. Yıldönümü.10 Kasım 1938 de belki de erken denecek yaşta belki de bu sürecin getirdiği yorgunluğun etkisiyle hayat gözlerini yumdu

Atatürk’ün vefatı tüm yurdu üzüntüye boğdu. Üzülenlerin arasında tabii ki Yahudi vatandaşlarımız da vardı…Atatürk’ün naaşı 19 Kasımda İstanbul’dan Ankara’ya götürülmek üzere yola çıkarken büyük bir insan seli de eşlik ediyordu.

Karaköy e gelindiğinde ise bir anda doluya benzer şekilde gökten bir şeyler yağmaya başladı. Hüzün ve şaşkınlık arasında insanlar ne olduğunu anlamaya çalışırken ..’’çıt,çıt,çıt ‘’ sesleriyle yağmaya devam eder. Daha sonra naaşın geçtiği bölgede Yahudi vatandaşların kıyafetindeki düğmeleri koparıp attığı anlaşılır…

Yahudi inancına göre birinci derecede yakınları (anne baba kardeş çocuk eş) yakınlarını kaybedince elbisesini yırtar…

Aynı zamanda bir bilge, ya da lider öldüğünde yakın olarak gördüklerini göstermek için de yapılabilir.

Yahudiler ‘’KRİYA’’ denilen bu yas ritüelini ( TORA )Tevrat da geçen  (YOSEF) Hz.Yusuf un ölüm haberini alan( YAAKOV ) Hz. Yakup’ un giyisisini yırtmasından ( yaratılış 37-34) dolayı yapar Tora’daki anlatıya göre kardeşleri Yosef ‘in kanlı giyisilerini babaları YAAKOV a getirir ve YOSEF i aslanın parçalayarak öldürdüğünü söyler. Giyisiyi koklayan YAAKOV OĞLU Yosef ‘e ait olduğunu anlar ve üzüntüden üzerindeki giyisileri yırtar (yaradılış37)

Yahudiler Tora’daki bu olaydan dolayı yakınları öldüğünde giyisilerini yırtar. Kendinden bir parçayı kaybettiğinin sembolüdür. Ebeveynlerini kaybedenler sağ diğer yakınlarını kaybedenler  sol yanını yırtar. Kendi içindeki geleneğe göre yedi gün ya da otuz yas günü boyunca yırtık kıyafeti giyerler.

Mustafa Kemal’in ölümünden sonra Yahudi vatandaşlar da inançlarına göre düğmelerini naaşına atarak üzüntülerini göstermişlerdir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ü saygı ve minnetle anıyoruz…’’

……………………………………………………………….

Türkiye’ye gelen birçok Arap liderleri de, ANITKABİR ‘ e gitmezler…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.