ANTİK ÇAĞDA KADINA DEĞER VEREN TEK ULUS TÜRKLERDİR…

Yayınlama: 19.07.2024
Düzenleme: 15.07.2024 13:25
A+
A-

Eski Yunan ile Roma döneminde kadına bakış açısı ile Arapların kadına bakışı arasında hiçbir fark yoktur . Kadın hep bir zevk unsuru köle, cariye, hizmetçi olarak görülmüştü.

Hatta Avrat ,Avret kelimesi bile saklanılması gereken eşya-cinsel organ anlamına geliyordu. Eski Çin de de durum farklı değildi. Hizmetçi olarak görülen kadınlara isim bile verilmez, kadın bir, kadın iki, kadın üç, diye sayılırdı. Tanıklığı da kabul edilmezdi.

Ortaçağda kadın bilgi ve bilgelik yolunu seçmişse, vay haline Cadı diye avlanırdı.

Yalnızca Türkler kadını bereket sembolü yerin ve göğün evladı olarak görmüştür. KATUNUN (hatun) rızası ve imzası olmadan KAĞAN ın yaptığı anlaşma bile geçerli sayılmıyordu. Çin ile anlaşmayı ,Mete Hanın hatunu yaparken; Avrupa Hun Türklerinde resmi görüşmeleri Atillanın Hatunu yapıyordu. Türk Mitolojisinde ise kadın artık Tanrısallaşmıştır.

Nitekim yazıtlarda ’’UMAY gibi annem hatunun şerefine küçük kardeşime KÜL TİGİN adı verildi .Babam İLTERİŞ KAĞAN ,anam İLBİLGE HATUNU TENGRİ yukarıdan idare ederek yükseltmiş ‘’ demektedir. Yine Türk Mitolojisinde ASENA yol gösteren Tanrıçayken ,ÖTÜGEN ise toprak anaya verilen isimlerden biridir. Dikkat edileceği üzere Türkler mezarlıkları düz değil, yükseltilmiş ve yuvarlatılmış şekilde yaparlar.

Bunun sebebi Türklerin yeniden doğuşa inanıyor olmasından ötürü, mezarlıkları hamile bir kadının karnına benzeterek ,toprağın bir ana gibi tekrar insanı doğuracak olmasına inanmasıdır. Türklerde kadın bu kadar kutsal bir noktadayken ,son 1000 yıl boyunca Türk kadınının resmi hakkı alınmış, sosyal hayatı kısıtlanmış, eve kapatılmış ,tanıklığı bile kalmamıştır…Türklerin İslamiyeti kabulüyle…

Tüm bu hakikatleri tüm bu tarihi gerçekleri  tarihin en kanlı savaşlarında bile bulduğu ilk fırsatta okumaktan geri durmamış bir adam,1000 yıl sonra ilk defa ‘’Kadınların üzerindeki bütün baskıyı kaldıracağım’’ dedi .Bunu dedi çünkü kadınların üretime katılmasıyla devletin karlı çıkacağını biliyordu.

Kadınların üzerindeki bütün baskıyı kaldırmakla medeniyetin yeniden doğacağını biliyordu; çünkü kadın medeniyet demekti. Bütün baskılar kaldırıldı. Kadına giyim kuşam özgürlüğü verdi. Kadını üretime kattı. Kadına bir soyadı verdi.

Ona tanıklık hakkı vermekle kalmadı ,onu avukat yaptı ,hakim yaptı. Kadını toplumlara öğretmen yaptı.1000 yıl sonra tek bir adam bunu yaptı…

Mustafa Kemal ATATÜRK

(Ertürk Özel’in yazısından alıntıdır.)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.