NEDEN DÜNYADAKİ ÜLKELERİN BAYRAĞINDA MOR RENK YOK …

Yayınlama: 22.06.2023
Düzenleme: 22.06.2023 19:11
A+
A-

Neden Dünyadaki hiçbir ülkenin bayrağında mor renk yok ? Dünya da toplam 195 ülke bulunuyor ve bu ülkelerin hiç birinin bayrağında mor renk kullanılmıyor…Peki bunun nedenini biliyor musunuz?

Mor tarih boyunca en pahalı  renk oldu ve sadece krallıkların imparatorlukların başındaki seçkin kitlelerin alabileceği bir lüks renk olarak kaldı. Bu gelenek yüzyıllar boyunca devam edince de insanlar bu rengi kullanmak için bir statü sahibi olması gerektiğini idrak etti.

Biraz daha geçmişe gidecek olursak eğer, mor renk pigmentinin üretimi 18.yüzyıla kadar oldukça zahmetliydi. Mor rengin ilk kez bugünkü Suriye ve Lübnan ın Akdeniz kıyı şeridinde yaşamış olan  Fenikeliler tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor.

Sadece bu bölgeye özgü deniz salyangozundan elde edilen mor rengin üretimi yüzyıllarca diğer tüm renklerden daha zordu.

Özellikle SUR Antik kentinde yapılan bu üretimde bir gram MOR boya elde edebilmek için on binlerce salyangoz gerekiyordu .Mor renk yüzyıllar boyunca MUREX olarak adlandırılan deniz salyangozlarından elde edilen pigmentlerle üretilmişti çünkü…

Mor un ağırlığından daha fazla altına mal olması, tarih boyunca bu rengin kraliyet ve imparatorluk rengi haline gelmesini de sağladı. FENİKE ya da SUR moru olarak da bilinen rengin dayanıklı olması ,kumaştan kolay kolay çıkmaması ve güneş ışığına maruz kaldıkça parlaklığının artması da bu rengin zengin çevreler tarafından arzulanmasını sağlamıştı.

ROMA…BİZANS…PERS İmparatorluklarının yanı sıra İNGİLTERE de de mor renk kraliyet ailesini simgeler hale gelmişti.

1553-1603 yılları arasında İngiltere Kraliçesi olan Elizabeth, kendisi ve kraliyet ailesi dışında kalanların MOR renkte giyisiler  giymelerini yasaklamıştı. Hatta morun en zarif tonlarında bile boyanmış kıyafet giymeye cüret eden halktan kişiler ,imparator fermanıyla vatan haini sayılıyordu.

Elizabeth döneminde yarım kilo mor boyanın değeri 1.5 kilo altın kadardı. Bir kilo mor boya 3 kilo altın karşılığında satılıyordu .Mor rengin bu astronomik değeri, hiç bir ülke ya da krallığın bayraklarında mor renk kullanılmamasına yol açmıştı.

Morun genel kullanıma girmesi ve herkesin elde edebileceği bir renk haline gelmesi ise 19. Yüzyılda İngiliz Kimyager WİLLİAM HENRY PERKİN in şans eseri sentetik mor rengi keşfetmesiyle mümkün oldu.

Perkin Londra daki evinde kurduğu laboratuvarda sıtma ilacı üzerine çalışırken yanlışlıkla sentetik mor pigmenti geliştirdi. Geliştirdiği yöntemi seri üretime dönüştürmeye karar veren Perkin, kendi fabrikasını kurdu ve mor renk üretmeye başladı.

Perkinin buluşuyla birlikte mor renk de yavaş yavaş statü sembolü olmaktan çıktı ve herkesin kullandığı bir renge dönüştü. Ancak Dünyadaki ülkelerin bayraklarının büyük bir kısmı aynı kaldı….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.