Cumhurbaşkanlığı Forsu’ndaki 16 Türk İmparatorluğu

Yayınlama: 07.06.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanlığımızın forsunda 16 tane birbirinden farklı bayrak vardır. Bunların her biri tarihte kurulmuş 16 büyük Türk İmparatorluğunu temsil etmektedir. Gurur duyduğumuz tarihimizde biz Türk Devletlerinin hepsi  her daim özgür yaşamışızdır.Özgür de yaşayacağız.

BÜYÜK HUN İMPARATORLUĞU…M.Ö.220-M.S.216  arasında tarihe çıkan büyük hun imparatorluğu,Asyanın büyük bir kısmında hüküm sürüyordu.Teomanın kurduğu bu devlet gelecek devletlere de ilham kaynağı olmuştu.

BATI HUN İMPARATORLUĞU…M.Ö.48-M.S.216 yılları arasında dünya sahnesine çıkmışlardı. Pİ tarafından kurulmuştu.Sarı bayrakları vardı…İlginç

AVRUPA HUN İMPARATORLUĞU…M.S.375-469 ..Dünya tarihinin değişmesine sebep olan BALAMİR in kurduğu bu imparatorluktur.Atillanın önderliğinde Avrupanın içlerine kadar ilerlemişlerdir.Kavimler göçünün başlamasında ve Batı Roma İmparatorluğunun yıkılmasında önemli bir etken olmuştur.

AK HUN İMPARATORLUĞU…420-552…ASUVAR ın kurduğu imparatorluk.Orta Asyada hüküm sürdü.

GÖKTÜRKLER..552-745 BUMİN KAĞAN kurmuştur.Türkçede ilk yazılı eser bırakan devlettir.’’Türk Oğuz beyleri işitin üstte gök çökmedikçe altta yer denizi delinmedikçe ilini töreni kim bozabilir’’

AVAR KAĞANLIĞI…565-835 BAYAN kurmuştur.Macaristan,Hırvatistan,Ukrayna,Sırbistan,Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Slovekya, Avusturya, Romanya, Polonya olmak üzere Orta Avrupada’ydı.

HAZAR KAĞANLIĞI…651-983  BÖRİ ŞAD kurmuştur.Kafkasların kuzeyi,Kuzeydoğu Anadolu ve Moskova’nın güneyinde hüküm sürmüştür.Tarihdeki ilk ve tek MUSEVİ dinini kabul etmiş devlettir.

UYGUR KAĞANLIĞI…Sadece 98 yıl hüküm süren Uygur Devleti.Kutluk Bilge Kül tarafından kuruldu.

KARAHANLI DEVLETİ…840-1212 Doğu Türkistan topraklarında hüküm sürmüş Türk devletidir.

GAZNELİLER…963-1186 ALP TİGİN ilk hükümdarıdır .Adını Gazne şehrinden almıştır.

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ…1040-1157 TUĞRUL BEY kurmuştur.Horasan ve Anadolunun doğusu.

HARZEMŞAHLAR DEVLETİ…1197-1231 .Siyah renkli bayrağı vardır.

ALTIN ORDU DEVLETİ…TÜRK-MOĞOL Devleti olarak 266 yıl boyunca hüküm sürüp sonra dağıldılar.Kafkaslardan başlayıp Orta Asya’ya kadar sınırları uzanıyordu.

TİMUR İMPARATORLUĞU…1368-1501 TİMUR kurmuştur. Hindistan’ın kuzeyi, İran ve Anadolu’nun bir kısmında hüküm sürmüştür.

BABÜR İMPARATORLUĞU…Adını ilk imparatoru BABÜR’den alır.332 yıl Hindistan’da hüküm sürmüştür.

OSMANLI İMPARATORLUĞU…600 yıl hüküm sürmüş en uzun imparatorluklardandır.OSMAN bey in kurduğu üç kıtaya hükmeden bir devletti.Tarihten çekilirken yerini TÜRKİYE CUMHURİYETİ ne bıraktı.

GURURUMUZ, SEVDAMIZ, CANIMIZ VE RUHUMUZ…

TÜRK CUMHURİYETİMİZ İLELEBET YAŞAYACAKTIR….

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.