TÜRKİYE’DE EN GEREKSİZLER EN MEDYATİKLERDİR

Yayınlama: 28.08.2024
Düzenleme: 26.08.2024 12:37
A+
A-

VEYSEL DONBAZ ‘I BİLİYOR MUSUNUZ ?

Veysel Donbaz’ı size sorsam hiç biriniz bilemezsiniz .Ama boş kafalı bir medya maymunu olan bir erkeği veya bir kadını sorsam hemen bilirsiniz. Sanatçı tanıtılan sanatçı olmayan, siyasetçi tanıtılan ama gerçekte siyasetçi olmayan bazı bir dolu gereksizi akşamları ekranlarda seyrederiz .Bunların ne ülkeye ne de halka bir faydaları vardır. Hepsi de kuru gürültüden ibarettirler.

Ama bu ülkenin GİZLİ Kahramanları da vardır .Ülkesine büyük hizmetler etmiş ülkesini yurt dışında onurla temsil etmiş nice bilim insanları ,nice sanatçılar, nice devlet adamları da vardır.

Veysel Donbaz kim ?…Türkiye’ye en büyük hizmet eden insanlardan biridir.

Sümerolog, nam-ı diğer Ölü dillerin efendisi…Sümerce, Akadca, Asurca ,Babilce ve Hititce biliyor.200 e yakın uluslararası makalesi yayınlanan Veysel Donbaz, ayrıca İngilizce ,Almanca, Fransızca ve İtalyanca biliyor.

‘’Türkiye’den yurt dışına kaçırılan 9000 kadar tableti yurda getirdim, Ankara’dan karşılayan bir kişi bile olmadı’’ diyor yurduna hizmetlerin en büyüğünü yapan bu adam.

Boğazköy tabletlerinin Türkiye’ye getirilmesinde rolü olan isimlerden.1906-1912 yılları arasında Çorum ‘un Sungurlu kazasına yakın Boğazköy de yapılan kazılarda bulunan tabletler ,konservasyon için 33 sandık içinde Berlin’e gönderilmiş.

Bunlar arasında iki sfenks bulunuyordu. Tabletlerin bir kısmı 1939 yılına kadar geri gönderilmiş. Ancak geri kalan 9150 tableti Türkiye’ye getiren Veysel Donbaz. Sfenkslerden biri de 85 yıl sonra getirilebilmiş.

‘’-Boğazköy Hititlerin başkenti. Sfenksler konusunda zorluk yaşadık. Tabletleri 1940 a kadar 2500 tablet geri gelmiş. Sfenksin biri de gelmiş fakat 2.Dünya Harbi başlayınca yollanmamış. Biz de talep etmemişiz.1978 e kadar girişimimiz olmamış. Bana verildi bu görev .Almanlar vermiyor bir Sfenksi. Biz heyet olarak gittik.

UNESCO da bir şey yapamıyor. ’’Verseniz iyi olur ‘’ diyor sadece. En sonunda her kes çok çaba harcadı.7.500 tableti daha verdiler..Medccane getirdik. Ankara’ya götürdüğümde karşılayan olmadı .Sfenksi almamız uzun sürdü. Ertuğrul bey ‘e (Ertuğrul Günay 2011-Yılın Kültür Bakanı)nasip oldu. Şimdi ait oldukları yerdeler .Boğazköy de bekliyorlar. Onu alamasaydık, kültür hazinemiz eksik olacaktı ‘’ diyor Veysel Donbaz…

Bu değerli Sümeroloğumuza saygılarımızı iletiyoruz.

Böylesi değerlerimizin neden kıymetini bilmiyoruz da, hiç bir vasfı olmayıp topluma hiçbir faydası olmayan boş insanları baş tacı ediyoruz ? …Sonra da pişman oluyoruz…İşte bu da bizim en berbat toplum sorunumuz.

 

.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.