TANRILARIN ÜÇ MUCİZESİ:BUĞDAY, ASMA, ZEYTİN

Yayınlama: 21.10.2023
Düzenleme: 20.10.2023 14:37
A+
A-

Avcı ve toplayacılıktan yerleşik topluma geçme evrelerinde insanların ilk fark edip yararlandıkları bitkiler buğday, üzüm asması ve zeytin ağaçlarıdır.

Buğday, asma ve zeytin için mitolojik dönemde tanrıların üç mucizesi denilirdi…

BUĞDAY…ekmek yapımı ile doyurucu

ASMA…Üzüm meyveleri olarak hem meyve, hem şarap ve sirke yapımında,

ZEYTİN…Zeytin meyveleri ve zeytin yağı olarak  kullanımda ,insanların binlerce yıldan beri kullandıkları temel besinleridir.

Temel besinler olduklarından tanrıların üç mucizesi olarak bilinirler.

Binlerce yıl evvel, Anadolu kültünde, hasat zamanı Tanrı DİONİZSOS adına dinsel törenler yapılırdı. Genelde açık alanlarda ve tercihan tarlalarda yapılan bu törenlerde devasa bir ateş yakılır etrafında ,elbirliğiyle büyük şölen sofraları oluşturulur yenilir içilir sarhoş olunur sabaha kadar dans edilerek Tanrı Dionizsos’a şükranlarını sunarlardı.

Buğday hasadıyla aynı döneme denk gelen Zeytin hasadında zeytin salamurası ve zeytin yağı yapımında yine şükran duaları okuyarak ürünlerini oluştururlardı.

Asmanın üzüm meyvesi verme mevsimi yaz başlarıdır. Üzümleri toplarlarken hasadın bereketli olması için  tapınak rahiplerinin kutsaması öncelikleriydi.

Elde edilen ilk şarap testileri tapınağa tanrılar adına hediye edilir diğerlerini kendilerine alırlardı.

Anadoludaki arkeolojik kazılarda en fazla rastlanan rölyef tasvirlerindeki görüntüler, genelde  Buğday ve zeytin hasadıyla, üzüm toplayan genç kızların olması bu yüzdendir…Kutsalın resmi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.