GARİPLERİM…ÜNLÜLER AMA YİYEMEDEN ÖLDÜLER

Yayınlama: 08.09.2023
Düzenleme: 04.09.2023 11:07
A+
A-

Bu gün bilinen sebze ve meyvelerin üçte ikisi Amerika kıtası kaynaklı olduğunu bilerek 1492 den önce dünyanın en özel nimetlerini tadamadan giden talihsiz insanlara bakalım…

FATİH SULTAN MEHMET HİÇ PATATES YİYEMEDİ…Patates tüm mutfakların temel ihtiyacı doyruculuğuyla, besleyiciliğiyle ve kolay yetiştirilebilir olmasıyla ideal bir besindir .Öyle ki bu gün İrlandanın ve İskandinav ülkelerinin donmuş topraklarında bile yetiştirile bilmektedir .Amerika keşfedilmeden evvel patates eski dünyada tanınmıyordu.

SEZAR ÇİKOLATADAN BİHABER YAŞADI…Kakao ağaçları M.Ö. 5. Yüzyıldan beri Amerikanın en eski yerli halklarından olan Olmekler tarafından yetiştiriliyordu .Diğer Amerika halkları, Mayalar Aztekler, İnkalar ve Toltekler de faydalandı. Fakat kakaodan bu gün bildiğimiz anlamda çikolata üretmeyi bilmiyorlardı. Kakao şekerle karıştırıldığında bağımlılık yapan bir lezzete kavuştuğu keşfedilmiş ve bu gün dünya tatlılar mutfağının yapı taşı haline gelmiştir.

BÜYÜK İSKENDER DOMATESİ HİÇ BİLMEDİ…Amerikanın keşfinden sonra İspanyollar domates bitkisini ülkelerine götürdüklerinde bitkinin yapraklarından yükselen koku nedeniyle domatesin önceleri zehirli olduğunu düşünmüşlerdi. Sonradan olmadığı anlaşılınca Avrupa mutfaklarının vazgeçilmezi haline geldi…

LEONARDO DA VİNCİ HİÇ KABAK TATLISI YİYEMEDİ…Gerçekten de kabak tatlısı yemeden ölmek üzücü bir şey. Anadolu topraklarında ilk bal kabağı 17. Yüzyılda yetiştirilmiştir.

KLEOPATRA HİÇ PATLAMIŞ MISIRLA KEYİF YAPAMADI…Mısır ilk olarak İspanyaya ulaştığında en kısa sürede kabul gören doyurucu bir yiyecek oldu.1630 da İspanyollar mısır ticaretini tek ellerine aldılar.

ARİSTO ÇİLEĞİN TADINA VARAMADI…1500 lü yıllarda çilek bilimsel olarak incelenmeye ve botanikçiler tarafından tasnif edilmeye başlanmıştır…1600 lü ve 1700 lü yıllarda Amerikadan getirilen Fragaria virginiana ve Fragaria chiloensis çilek türleri bu gün yetiştiriciliği yapılan çileklerin menşeini oluşturmuşlardır.

ÖMER HAYYAM MEZE OLARAK YER FISTIĞININ KEYFİNE YAŞAMADI…Yine Güney Amerika kökenli olan yer fıstığının ana vatanı, Brezilya veya Peru olarak düşünülüyor. Perunun yerli halkı İnkaların mezarlarından içi yer fıstığı dolu kavanozlar bulmuşlardır. Yer fıstığı yine İspanyol tüccarlar vasıtasıyla Afrika ve Asyaya götürülmüştür…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.