PANİKLERSENİZ BOĞULURSUNUZ

Yayınlama: 16.09.2024
Düzenleme: 11.09.2024 14:40
A+
A-

Yaz aylarında boğulma vakaları artar. Bunların başlıca nedeni Paniklemektir. Paniklerseniz boğulursunuz.

Öncelikle bilmediğiniz bir yerde denize veya göle girerseniz dikkatli olmalı yüzme bilmiyorsanız fazla derinlere gitmemelisiniz. Ola ki çukur bir yere denk geldiniz adımınız boşa düştü, yine panik yapmadan su boşluğunda bacaklarınızı bisiklete binmiş pedal çevirir gibi ritmik hareket ettirin, kollarınız da su altından hareket etsin. Bu sizin suda durmanızı sağlar. Bacaklarınızı bisiklet sürer gibi hareket ettirerek kıyıya doğru kolaylıkla yaklaşabilirsiniz.

Az yüzme biliyorsanız öncelikle kıyıdan fazla uzaklaşmayın. Yüzerken nefes kontrolü önemlidir. Her zaman diyaframınıza geniş hava almalı ve burundan kademeli olarak ve yavaş bir şekilde vermelisiniz.

Kaslarınızı asla kasmamalısınız bu kramplara neden olur. Yüzmenin ve su yüzeyinde rahatça yüzmenin en önemli özelliği kaslarınızı yumuşak tutmaktır. Yumuşak ve ritmik yüzmeye özen gösterin.

DENİZ AKINTILARINA DİKKAT…

Deniz dibinde iki kum tepeciği arasındaki çukurluk RİP akıntısı yani çeken akıntısının oluşmasına neden olur. Rüzgarlı hava ve dalgaların etkisiyle meydana gelen çeken akıntı yüzücüleri hayati tehlikeyle karşı karşıya bırakabilir. Türkiye’de özellikle Karadeniz kıyılarında karşılaşabileceğiniz çeken akıntıyı tespit edebilmek için bakılması gereken belirtiler şunlardır.

Suyun daha derin veya koyu renkli olduğu bölgeler, dalgaların daha az kırıldığı alanlar, sığ sularla çevrili hafif dalgalı yüzeyler ,dalgalarla açıklara sürüklenen nesneler veya kumlu bölgeler.

Çeken akıntıya kapılırsanız ,karşı koymak yerine sakin olun. Kesinlikle paniklemeyin. Paniklerseniz boğulursunuz. Sakin olun, su üzerinde kalmaya odaklanın kıyıya değil, kıyıya paralel yüzün.

Neden kıyıya değil de kıyıya paralel yüzün diyorsak…Akıntıya karşı yüzmek sizi daha yorar ve daha açığa sürüklenmenize neden olur. Ama akıntı yönünde yavaşça kıyıya paralel olarak yüzerseniz mutlaka akıntının yavaşladığı bir yer olacaktır işte o zaman kıyıya doğru gidebilirsiniz.

Tekrarlıyorum suda kesinlikle paniklemeyin, paniklerseniz boğulursunuz. Öncelikle sakin olun hiç bir şey yapamıyorsanız suda ritmik bir şekilde kendinizi yormadan dans edin…suda kaldığınızı ve batmadığınızı hayret ederek göreceksiniz…Kontrolünüz sizde olsun.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.