NİSSAN  ‘’Qashqai’’ …ADI BİR TÜRK BOYUNDAN ALINMADIR…

Yayınlama: 06.05.2024
Düzenleme: 03.05.2024 14:52
A+
A-

Güzel bir araba markasıdır Nissan ‘’Qashqai’’ …bu araba nın adının bir Türk boyundan geldiğini biliyor musunuz ?

2006 yılında otomobil üreticisi Nissan ,Avrupa da pazarlanan yeni modeline insanların adını verdi. Tasarımcılar alıcıların doğası gereği de göçebe olacağı iddiasına girdi .Aracın uzun yol dayanıklılığı ve doğa şartlarına uyumunu belirtmek amacıyla gezegendeki en büyük göçebe grup olan KAŞKAİ lerin adını  koydular.

İran da net ,35 milyondan fazla Türk yaşamaktadır….

‘’Qashqai’’ ler ,Yani Kaşkaylar ya da Kaşkailer …

Güneydoğu İran’ın Fars Eyaletinde özellikle Şiraz çevresinde yaşayan ve hala ağırlıklı olarak yaşayan Oğuz boyundan göçebe Türk halkıdır. Azerbaycan dan sonra İran daki en kalabalık Türk grubudur.

Göç yolları yazın Şiraz ın yaylaları (yaylak) ile kışın, Basra körfezinin ovaları (kışlak) 480-1000 km.lik bir alandır.

Kaşkay erkekleri ata binme ve çobanlık yetenekleriyle bilinirler tipik bir şapkaları vardır. Kaşkay kadınları kar kat renkli etekler (üç etek ) parlak tunikler ve eşarplar giyerler .Halı dokumadaki ustalıklarıyla bilinirler. Göç yolları üzerindeki doğal bitkilerden ve böceklerden elde ettikleri doğal boyalar ve koyunlarının yününü kullanarak çok renkli ve özgün halılar dokurlar .İran daki diğer kadınların aksine konakladıkları yerlerde geleneksel ‘’çador’’ giymezler.1979 devriminden bu yana şehirlere geldiklerinde çador giymek durumundadırlar.

İslam’ın Şiilik mezhebine mensup olan bu göçebe toplum, kültürel kimliklerini dillerini inançlarını günümüze kadar korumuştur. Kaşkay Türkleri eski Türk dini ve inançlarını hayatlarının her alanında yaşatmaktadırlar…

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.