ATATÜRKÇÜ TUNUS…

Yayınlama: 27.06.2023
Düzenleme: 19.06.2023 12:30
A+
A-

Kuzey Afrika ülkesi olan Tunus u tanıyor musunuz ?….

Halkı %  100 Müslümandır…Cumhurbaşkanını halk Başbakanı Parlemento seçer…Nüfusu 9 milyon. Ülkede 35 Üniversite 80 kolej var Her branşta eğitim veriyorlar .İlkokul birinci sınıftan master veya doktoroya kadar tüm eğitim ücretsiz.

Aile planlaması yasası 1956 yılında hazırlanmış. Bu yasa gereğince her aile 3 den fazla çocuk yapamıyor .Resmi nikah tek geçerli aile sistemi .İmam nikahlı ikinci eş yasalarla yasaklanmış.

Ülke çevre değerlerini kabul ettiğinden her yer tertemiz. Çünkü çevreyi kirletenler hapis cezası ile cezalandırılıyor. Her taraf çiçek çimen ve ağaçlarla süslenmiş. Bunları koparan, yolan sertifikasız ağaç kesen hatta budayan herkese hapis cezası veriliyor .Sokakta gezen bir tek başı boş köpek ya da kedi yok.

800 gr ekmeğin fiatı 30 kuruş…Bir kilo dana bifteği 13 tl.

Bu ziraat ülkesinin ihracaat mallları.. zeytin yağı, tahıllar, portakal, limon ,ton balığı. Ülkede 60 milyon zeytin,4 milyon portakal ve 800 bin adet limon ağacı var. İthalattan çok yerli üretime önem veriliyor .İthalat çok yüksek vergilere tabii.

Türban resmi daireler ve eğitim kurumlarında yasak. Ancak sosyal yaşamda serbest.

Din ve devlet işleri tamamen birbirinden ayrı .Tam bir Laiklik abidesi.

Siyasette 4 parti var.

Yılda bir kez ağaç festivali düzenleniyor. Festival sırasında her kes bir ağaç dikiyor. Yılda bir kez dağa tırmanma festivali düzenleniyor .Her ülkeden bu ülkedeki Boynuz dağına tırmanmak için turistler akın ediyorlar.

Kent duvarlarında ünlü sanatçıların resimleri bulunur .Kimse bunları müstehcen diye eleştirmez çünkü sanata değer verirler.

Her öğrencinin birinci lisanı Arapça. İkinci lisanı Fransızca. Bunun haricinde isteyenlere 5 yıl İngilizce eğitimi veriliyor. Çöldeki Bedevi bile ana dili gibi en az bir yabancı dil konuşuyor.

Ülkenin dış borç gibi bir derdi yok.

Devlette hortumculuk şimdiye kadar hiç duyulmamış görülmemiş .Hırsızlık , yolsuzluk ,Liyakatsizlik yok.

Etrafta bir tane bile maganda göremezsiniz.

Bir şöförün aylığı 400 dolar. Bunun dörtte ya da beşte birini kiraya veriyor. Kalanı ile kimseye muhtaç olmadan yaşayabiliyor ve para biriktirebiliyor.

Halk sürekli çalışıyor ve üretiyor .Lüks ve ihtiras peşinde olan yok .Kazanç eşitlikçi bir biçimde paylaşılıyor .Bu yaşamlarından belli oluyor. Emeklilik yaşı 60 olarak belirlenmiş .Her vatandaş vergisini vermekle gurur duyuyor.

Bu ülkede ezan okunurken mutlaka durup dinlersiniz. Zira hiçbir minarede sonuna kadar açılmış ,yarısı da patlak hoperlörler yoktur. Müezzin şerefeye kadar zahmet edip çıkar ve oradan okur. Ve gerçekten çok güzel ezan okur.,her kes de onu dinler.

Kadınlar yasa önünde birinci sınıf vatandaştır .Kadın istemediği sürece boşanmak çok zordur .Bir kadına arabanızla çarpıp yaralarsanız alacağınız ceza erkeği yaraladığınız zaman alacağınız cezadan yaklaşık % 50 daha fazladır.

Kanun ve kurallara uyulur. Çölde safaride sürerken bile 60 km. nin üzerine çıkılmaz.

Ne tarihi dokuları ne de cennet gibi doğaları var. Aslında yılan akrep ve çölden başka bir şeyleri yok. Ama Şubatta da Mayısta da Eylülde de Kasımda da her taraf turistlerle doludur.

Bu ülkenin adı TUNUS…

Hani Müslüman ülkelerden örnek aranıyor ya

Türkiye…Mısır falan deniyor ya….

Neden asıl medeniyeti ,asıl Laikliği uygulayan TUNUS akla gelmiyor ?

O Tunus un efsanevi kurucu Lideri HABİB BURGİBA ise tam bir MUSTAFA KEMAL ATATÜRK hayranıdır. Ve ülkeyi şekillendirirken Atatürk ün fikirlerini esas aldığını defalarca beyan ettiğini bilir misiniz ?….(Alıntı)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.