SAFİYE  ALİ

Yayınlama: 12.12.2023
Düzenleme: 08.12.2023 14:28
A+
A-

SAFİYE  ALİ…İsmini hiç duydunuz mu ? bu ülkenin ilk kadın doktoru.

1891 yılında İstanbul da dünyaya gözlerini açar ,6 kişilik ailenin en küçük en zeki kız çocuğudur. Amerikan kız kolejinde okurken Balkan Savaşından getirilen yaralıları tedavi eder. Lise bitince doktor olmaya karar verir. Fakat hangi kapıyı çalsa ‘’Tıp fakültesine kadın öğrenci alamayız ‘’ sözüyle karşılaşır. Kafaya koymuştur bir kere doktor olacaktır.

Maddi imkansızlıklara rağmen Almanya ya TIP okumaya gider. Açlık ve sefaletin en dibini görür. Günlüğünde şu not vardır.’’-Çöplükten çıkarıp geceleri yediğim ekmek hiç ağrıma gitmiyor ,ülkemde tıp fakültesi varken buralarda olmam daha çok ağrıma gidiyor .Ne olursa olsun ülkeme doktor olarak döneceğim.’’  Dediğini yapar, okulunu derece ile bitirip ülkesine doktor olarak döner.

Cağaloğlu’nda ilk muayenehanesini açar. Fakat kadın olduğu için ilk zamanlar ona hiç kimse gelmez .Halbuki kadın ce çocuk hastalıkları doktorudur. Aşağılamalara, dışlamalara ve hakaretlere aldırmadan, pes etmeden devam eder. Fakir ailelerin kadınlarını ve çocuklarını evlerinde  ücretsiz tedavi eder…Eline geçen ilk parayla süt ve bakımevi açar. Hasta ve zayıf çocuklar için Hilal-i Ahmer muayenehanesini kurar. Direnerek kadınların TIP Fakültesine alınmalarını sağlar. Ülkenin tıp eğitimini veren ilk kadını olur.

Vücudu kendisinden önce pes eder kansere yakalanır. Almanya’ ya gönderilir .Almanya da tıp eğitimi aldığı hastanede ılık bir bahar günü hayata gözlerini yumarken şu sözleri söyler…’’-Kadınlar size emanet…’’ Bu yüce kadın SAFİYE ALİ dir…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.