MİNA URGAN IN ANLATIMINA GÖRE…NECİP FAZIL KISAKÜREK

Yayınlama: 09.01.2024
A+
A-

Mina Urgan  (Türk -İngiliz Edebiyatı profesörü, yazar ,filolog ve çevirmen .İngiliz Edebiyatının en önemli eserlerini Türk Edebiyatına kazandırdı) ‘ın anlatımına göre Necip Fazıl Kısakürek (Tanınmış Türk şair, romancı ,oyun yazarı ve İslamcı ideolog) her türlü gösterişi seven biridir. Urgan buna örnek olarak da Beylerbeyi tepelerinde eski bir konakta ,kalabalık bir edebiyatçı  aydın grubuna verdiği şöleni gösterir.

Necip Fazıl o güne kadar Beyoğlu’nun ucuz Rum pansiyonlarında kalmıştır. Bir gün Mina Urgan ve arkadaşlarını Beylerbeyindeki konağın zemin katına davet eder .Davetliler şatafatlı mobilyalar arasında inanılmaz bir lüks içinde bulurlar kendilerini …Gösterişli yemek takımlarıyla süslü ,pahalı ve lezzetli yiyeceklerle dolu bir büfe hazırlanmıştır.

Sonrasını Mina Urgan şöyle anlatıyor…

‘’-Necip Fazıl yemeğe başlamadan önce büyükannesinin elini öpmemiz gerektiğini söyledi .Bahçeye gittik. Biri sağda biri solda iki merdivenle birinci kattaki balkona çıkılıyordu. Balkonun ortasında başörtülü yaşlı bir kadın oturuyordu. Bizler sıraya girdik ve diploma töreni yapılıyormuş gibi ,sağ merdivenden çıktık. Yaşlı kadının elini öpüp alnımıza koyduktan sonra ,sol merdivenden indik.

Yaşlı kadın hiç konuşmuyor…’’-Sağol evladım ‘’ diyordu sadece….Sonradan anlaşıldı ki o ihtiyar ,Necip Fazılın büyükannesi filan değil konağın sahibesiymiş ve bir süredir kira veremeyen Necip Fazıl bu el öpme törenini düzenleyerek ,kadıncağızın gönlünü alacağını hesaplamış.’’

O şölende yenilir, içilir. Her kes eğlenmektedir. Yazarlar şairlerle doludur salon. Fakat sabahın dördüne doğru Necip Fazıl herkesin gitmesini ister .Saat sabahın yedisi olduğunda da Necip Fazıl ın bu telaşı anlaşılır.

Konağın bahçe kapısına bir kamyon dayanmıştır. Ve kamyondan inen iki üç hamal ,o görkemli mobilyaları, şatafatlı yemek takımlarını kamyona taşımaya başlarlar…Anlaşılır ki Necip Fazıl bütün o lüksü bir geceliğine kiralamıştır….

(REFİK DURBAŞ,  ‘’Rakı ile Edebiyat muhabbeti’’ tin den alıntıdır….)

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.