ÇİKOLATANIN KARANLIK GEÇMİŞİ…

Yayınlama: 03.11.2023
A+
A-

Kristof Kolomb Amerika Kıtasını keşfetmemiş olsaydı…Çikolatayla geç buluşacaktık. Çikolata bu gününe geldi ama başına da neler getirdiler…ne savaşlara ne katliamlara ne kavgalara şahit oldu…Çikolatanın daha önce duymadığınız karanlık bir geçmişi vardır.

Güney Amerika dan gelen kökleriyle çikolata, yüzlerce yıl evvel zamanında bir tatlıdan öte değerli bir para birimi olarak kullanılıyordu. Çikolatanın günümüzdeki haline ulaşması için önce içinde kölelik ve sömürge barındıran korkutucu bir yoldan geçmesi gerekiyordu. Hadi hep birlikte herkesin sevdiği bu tatlının tarihini öğrenelim…

İspanyol kaşif Hernan Cortes in yaptığı bir yolculukta Aztekler tarafından köpüklü bir çikolata içeceği ikram edilir .Cortes bu tadı çok beğenir. Hernan Cortes Azteklerin ona verdikleri altınların daha fazlasını istemesi yüzünden define için tüm şehri yağmaladı ve şehir halkını korkunç işkencelerle öldürdü. Şehir sokaklarında insan kanlarının su gibi aktığı söylenir .Hernan Cortes  yaptığı bu seferle AZTEK İmparatorluğunun yıkılmasına neden oldu ve günümüzde Meksika olarak bilinen toprakların 16. Yüzyılda Kastilya Kralının yönetimi altına geçmesini sağladı.

Kakaonun değeri üçü de Orta ve Güney Amerika uygarlıkları olan…Mayalar ,Aztekler ve İnkalar tarafından biliniyordu. Takas için ve meşrubat olarak kullandıkları kakaolar bir noktadan sonra yüksek değerleri yüzünden Aztekler tarafından fethedilen medeniyetlerden haraç olarak isteniyordu.

İlk çikolata üreticileri olarak bilinen OLMEK halkı, günümüz Meksikasın da yaşayan yerli bir halktı. M.Ö. 1900 lü yıllarda ilk çikolataları üretmeye başladıkları biliniyor. OLMEK lerin çikolataları günümüzün tatlı ikramlarından farklıydı, genellikle minimum düzeyde tatlandırıcı içeren bu çikolatalar fermente edilmiş, kavrulmuş ve öğütülmüş meşrubatlar olarak servis ediliyordu.

Kakao tam anlamıyla TROPİKAL ORTAMLARDA YETİŞEN BİR BİTKİDİR…Kakao ağaçlarından üretilen çikolata, sıcak ve nemli iklimlerde gelişir. Soğuk havalarda büyüyemeyen kakao ağaçları uygun koşullarda 12 metre uzunluğa ulaşabilir ve ağaç başı 70 meyveye kadar üretebilir.

Keşif çağı olarak bilinen dönemde çikolata Avrupa ya olan yolunu bulmuştu. Başlarda çok fark edilmese de 16. Yüzyılın gelişiyle İspanyol misyoner Jose de Acosta tarafından çikolatanın Avrupalılar arasında çekiciliğini fark etti. Endüstriyelleşmeyle birlikte gelen gelişmeler ve kimyagerlerin buluşları sayesinde çikolata sonunda katı haline ulaştı, ancak bu yerel halklar için bundan sonraki 200 yılı aşan bir sürecin kölelik ve sömürge içinde geçmesi anlamına gelmişti.

Ve AVRUPA ya ulaşan çikolata ,1828 DE Hollandalı kimyager Conrad J.Van Houten, kakao presini (Dutch Process) icat ederek  kakao yağını özünden ayrıştırmayı başardı ve böylelikle ilk modern çikolatanın şeklini almasına büyük katkıda bulundu. Ve dünyanın ilk çikolata fabrikası Hollanda da kuruldu….

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.