AYLA ALGAN…ÜNÜ DÜNYAYA TAŞAN OYUNCUMUZ

Yayınlama: 17.01.2024
Düzenleme: 15.01.2024 15:59
A+
A-

Tüccar bir baba ve ressam annenin tek kızıydı. Girit’ten gelmişti ailesi. Piyanoyu beş yaşında öğrendi.. Ortaokulu  İstanbul’daki Notre Dame de Sion da …Liseyi Fransa da Versay lisesinde tamamladı. Henüz lise öğrencisiyken Sanatçı Beklan Alganla evlendi…Amerika da eşiyle birlikte  tiyatro eğitimi aldı .Yeşilçam ‘a Ertem Göreç in ‘’Karanlıkta uyananlar’’ filmiyle adım attı.

Şarkı sesi de çarpıcıydı.1971 de gelen ‘’Olimpia’’ teklifi şöhretine şöhret kattı. Avrupa’nın en önemli sahnesi olan Olimpia ‘ya çıkan ilk Türk sanatçı olarak tarihe geçti. Paris bu sarışın Türk yıldızını ayakta alkışladı. Yedi yıl Fransa da yaşadı.

Turizm Bakanlığının isteği üzerine Yunus Emre’nin 650.yıl dönümü için albüm hazırladı..Bulgaristan’daki ALTIN ORFE müzik festivalinde de savaş karşıtı şarkısıyla ikinci oldu.

UNİCEF ONUR ÖDÜLÜ ‘ne layık görüldü. Polonya SPOT FESTİVALİ ‘nde Kızılderililer için şarkı söyledi, dünya birinciliği kazandı. Almanya da Berlin de tiyatro yaptı…

Bir röportajında soruyorlar Ayla Algan ‘a  ‘’-FUNNY GIRL ‘’filmi için Brice rolü Barbara Straisand’  dan önce size teklif edilmiş ama kabul etmemişsiniz, neden ?’’   Sanatçımızın cevabı şu:

‘’-Colombia Pictures ,Funny Girl için 8 yıllık mukavele imzalatmak istiyordu. Marlon Brando bana, Colombia Pictures ‘dan hala kendimi alamadım ,dedi…ve ekledi, o kontratı imzalattı mı ,ne istiyorlarsa oynatıyorlar, porno bile…bunun için imzalamadım.’’

Dünyanın sayılı sahne yıldızlarından biridir Ayla ALGAN…Her sanatçıya nasip olmayan özellikleri vardı .Tiyatro sanatçısıdır…Sinema oyuncusudur…Ve olağanüstü bir şarkıcıdır…Şiirlerini İngilizce, Almanca ,Fransızca okuyarak …Yunus Emre yi dünyaya tanıtan bir ustadır…

Halka mal oluşunun miladı…mizahi bir dille seslendirdiği ‘’ Koca öküz’’ türküsüyle başlar. Tiyatro da ise, ‘’HAMLET’’ rolünü oynayan dünyadaki sayılı kadın oyunculardan biri olarak tarihe geçti…Bu yüzden erkek Hamlet olarak anıldı.

Sayısız filmde oynadı.1966 da vizyona giren Yeşilçam’ın  baş yapıtlarından ‘’Ah güzel İstanbul ‘’da ki kolay para kazanma uğruna İzmir’deki evinden kaçıp İstanbul’a artist olma hevesiyle gelen AYŞE rolü hafızalardaki tazeliğini koruyor.

O kara komedi türündeki filmiyle Türkiye’de değil, ama İtalya’da ‘’en iyi kadın oyuncu’’ ödülüne layık görüldü…Hem de yarım asır önce…

1972 de Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandı .Bir sezon boyunca ‘’kurtlar vadisi pusu’’ dizisinde oynadı.

Türkiye’nin Ayla Algan gibi bir Çınarı vardı…

‘’-Aç kalırım, kötü rol oynamam ,kötü karakter canlandırmam’’ AYLA ALGAN

Ne yazık ki Ayla Algan hayatını kaybetti. Beyin kanaması geçiren Ayla Algan 86 yaşında aramızdan ayrıldı…

Işıklar içinde yat Yıldızımız…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.