MELCEÜ’T-TABBAHİN….

Yayınlama: 26.06.2024
Düzenleme: 24.06.2024 11:27
A+
A-

Melceüt-Tabahin – Ahçıların sığınağı….Basılan ilk Türkçe yemek kitabıdır..İlk kez 1844 yılında basılmıştır. Mehmet Kamil tarafından kaleme alınan ve basılan ilk Türkçe yemek kitabıdır. Çorbalar, Kebaplar, Ev yemekleri, Tatlılar, Külbastılar, Yahniler, Köfteler, Plakiler, Börekler, Sıcak ve Soğuk Tatlılar, Pilavlar, Hoşaflar, Şuruplar, Reçeller olmak üzere 12 bölümden oluşmaktadır.

Yemek kitabının masrafının İsmail Paşa tarafından karşılandığı rivayet edilmektedir. İçeriğinde 284 çeşit yiyecek ve içecek tarifinin bulunduğu yemek kitabında ölçüler yoktur. Osmanlı Saray Mutfağı ve Türk Yemek Kültüründen örnekler bulunan kitap daha sonra farklı dillerde yayımlanmıştır.

Mehmet Kamil eski yemek risalelerini inceleyerek nadir ve lezzetli yemeklerin gereksiz kısımlarını çıkartmış eserin de kenarına salata, turşu ,tarator gibi meze türünden yiyecekler eklemiş ve eserine ahçıların sığınağı anlamına gelen bir isim vermiştir.

Tariflerden…

SÜT KEBABI…Kemiksiz kuzu eti tuz ve biberle marine edilir ,ardından sütte kaynatılır. Ardından şişlere dizilerek ızgarada pişirilir ve sıcak süt ile servis edilir.

ADİ ŞİŞ KEBABI…Kuzu eti soğan tuz biber tarçın ile marine edilir. Ardından şişlere dizilerek ızgarada pişirilir ve üzerine rendelenmiş domates veya soğan suyu dökülür.

KUŞ KEBABI…Kuzu eti, soğan suyu tuz ve karabiberle marine edilir, ardından şişlere dizilerek ızgarada pişirilir ve tarçın ve kimyonla servis edilir.

CİĞER KEBABI…Kuzu ciğeri iç yağla kaplanarak şişlere dizilir ızgarada pişirilir ardından sarımsak sirke su ve tuzla servis edilir.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.