İlk şeker fabrikasının hikayesi

Yayınlama: 30.05.2022
A+
A-

Öncelikle şunu yazmalıyım ,Cumhuriyet tarihimiz boyunca Çalışarak, didinerek, tırnaklarımızla kazarak oluşturduğumuz her şeyi sattılar… 

Tarih bu yapılanlara imza atanları ve karar verenleri  mutlaka yargılayacaktır… 

‘’Trende Ankara istasyonuna ,sırtında bir heybe ,beyaz seyrek sakallı,70 yaşında Uşaklı bir köylü indi. Rastladığı ilk üniformalıya : 

-Gazi Paşayı görmek istiyorum, dedi.Adam demiryolcuydu Direksiyon binasını gösterdi 

-Şu binaya gelir herkesle konuşurdu ama şimdi Cumhurbaşkanı oldu. Gelir mi ,konuşur mu, konuştururlar mı bilmem. Zorlukla özel kalem müdürü Hayati bey in yanına girdi. Neden geldiğini kısaca anlattı.Gazi bu gün gelecekti.Hayati bey bu yaman köylüyü  Gazi ile konuşturmaya karar verdi. Bir de kahve ikram etti. 

Gazi öğleden sonra geldi. Bekleyen çoktu.Hayati bey hepsini atlatıp yaşlı köylüyü içeri soktu.Gazi köylüyü ayakta karşıladı.Oturttu. 

-Buyur Nuri efendi. 

-Teşekkür ederi m  Gazi Paşam…Ben Uşak ın Kalfa köyündenim.Babamdan helva ile haşhaş yağı imalathanesi kaldı. Askerliğimi  İstanbulda  yaptım. Gözümü kulağımı açtım, İstanbul da çok şey öğrendim.  

Avrupadan mektup zarfı içinde pancar tohumu getirttim. Bu tohumları köyümdeki toprağa ektim. Pancar elde ettim.Pancarları rendeleyip kaynattım.Pekmez yaptım şeker elde ettim.Onunla köpük helvası  imal ettim.Pancardan şeker yapabileceğimize inandım.Mehmet Hacim bey in önderliğinde  elli bir kişi birleştik. 

 ’’Terakki-yi  Ziraat Anonim Şirketini’’  kurduk. 600 lira sermayemiz var.Paşam bize el ver şeker fabrikamızı kuralım.Köylü ister pancar yetiştirir ister fabrikada çalışır.Karnı doyar,yüzü güler.Biz de belki biraz para ve sevap kazanırız.Uşak şenlenir.El  verirmisin ? 

Cumhurbaşkanı yerinden fırladı, Nuri efendiyi sevgiyle, saygıyla kucakladı. 

-Hepiniz var olun. Türkiyeyi bu azim bu istek, bu şevk kurtaracak. BEN SENİ ŞİMDİ BİR YAVERLE Başbakana göndereceğim. O da seni belki bir iki bakan ile konuşturur .Hepsine bana anlattıklarını iyice anlat.Bir sorun olursa aldırma bana gel.Kapım her zaman sana açık olacaktır… 

Nuri efendiyi yanaklarından öptü. 

Uşak…Heybeli köyü Türkiyenin ilk şeker fabrikası kurucularından .ünlü Nuri ŞEKER olacaktı….’’ 

(Bilal Sarucan dan alıntıdır.) 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.