EV EKONOMİSİNİ  EV HANIMLARI BİLİR

Yayınlama: 15.10.2022
A+
A-

Kim ne derse desin Türkiyedeki ev hanımlarının ev ekonomisindeki başarılarına ben en büyük ödülleri verebilirim. Sehirlisinden köylüsüne kadar tüm ev hanımlarımız ev ekonomisinde aynı dengeleri ve aynı kazanımları uygularlar.

Ülkemiz ciddi bir ekonomik dar boğazdan geçiyor. Bununla tüm halkımız bir şekilde mücadele ediyor bu mücadelenin en güçlüsünü bana göre yine ev hanımları yapıyor.

Öncelikle mutfak…kazançların birinci gideri ev kiralarıysa ikinci gideride mutfak masraflarıdır.

Şimdi sonbahar mevsimindeyiz,Türkiyedeki tüm kadınlar harıl harıl kışlıklarını yapıyorlar…Öncelikle işe biber ve domates salçalarını yapıp Eylül güneşinde kurutmakla başladılar.Buna yapılan tarhanalar da eklendi.Yalnızca salça değil biber domates patlıcan ve üzüm elma gibi meyveleri de kuruttular eylül güneşinde… Köylerde evlerinin damlarında ya da bahçe avlularında kurutulanlar, kentlerde balkonlarda ya da apartman damlarında kurutuldular.

Bunu mevsim meyvelerinin reçelleri izledi. Kim hangi meyveyi seviyorsa hangi meyve daha ucuzuna gelmişse alıp reçelini yaptı…Sıra konservelere gelmişti..bezelyeler barbunyalar ayıklanıp birer pişirimlik poşetlere konularak buzluklarda ya da deep freez lerde depo edildiler…

Patlıcan, yeşil fasulye, domates ve közlenmiş kırmızı  ve yeşil biberlerin konserveleri yapıldı.Sıra turşulara gelmişti.Pazar tezgahlarında rengarenk sergilenen Biberlerden ,kornişon salatalıklardan, ajurlardan, havuç ve lahanalardan turşular yapıldı.Sıra zeytine geldi. Bu günlerde tam zeytin zamanı. Ama zeytin için de yağmur bekleniyor. Üzerinden mevsim yağmuru geçtikten sonra toplanılan zeytinin daha lezzetli, salamurasının daha dayanıklı olduğu söylenir. Zeytinler de kırılıp salamura yapılıp ,bidonlara kurulup yapıldıktan sonra mutfağın erzak telaşı bitmiş olacak.

Sıra gelecek kışlık giyeceklere…önümüz kış. Soğuk mevsime giriyoruz. Ev halkının yünlü ,kalın giyeceklere ihtiyacı var. Mağazalardan alınması düşünülürse fiatların inanılmaz yüksekliği ortada, ev ekonomisi yapmak için tabiiki hanımlar buna da kendilerine göre çözüm buluyorlar.

Yün yumaklarını alıp eş ve çocuklarına kendileri de dahil olmak üzere yün ceketler, kazaklar atkı ve bereler örmeye başlarlar…yün çoraplar dahi örenler var.

Bu konuda Türk kadınlarının özverilerine ve emeklerine sağlık dememiz gerekiyor.

Kadınların hakkı ödeşilmez…bu böyle biline…

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.