HAYATIMIZI ETKİLEYEN VİTAMİN…B 12

Yayınlama: 08.11.2023
Düzenleme: 03.11.2023 13:48
A+
A-

B12 Vitamini nedir ?

B 12 Vitamin eksikliği ve belirtileri nedir ?

B 12 Vitamini hangi yiyeceklerde bulunur ?

Vitaminler vücut hücrelerinin kendini yenileyebilmesi ,büyüyüp gelişmesi ve enerji üretebilmesi için elzem organik birleşiklerdir .İnsan vücudunda sentezlenemeyen ,sentezlense bile yetersiz olan vitaminler ,dışarıdan besinlerle ya da takviye ilaçlarla desteklenmelidir.

B 12 Vitamini kansızlığa neden olabilir .Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir. Dilde kızarıklık ,yanma hissi ,ağız içinde yaralar ve geceleri bacaklarda gece kasılmaları ile ishal görülebilir. Ayaklarda, bacaklarda , kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuma hissi ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar gözlenir.

Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı ,unutkanlık  gibi rahatsızlıklara neden olabilir .Yaş ile B 12 emiliminde ve vücut tarafında depolanmasında azalmalar gözlenir.65 yaş üstü bireylerde  B 12  eksikliği depresyona neden olabilir. B 12 eksikliği yeni hücrelerin sentezlenmesini engeller ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Saç dökülmesine neden olabilir.

Normal sağlıklı bir insanda kandaki B 12 miktarı 150 pg/ml civarındadır. Bu miktar 80 pg/ml altına düştüğünde B 12 yetersizliğinden söz edilebilir. B 12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.

Karaciğer, dalak, kelle paça gibi sakatatlar.

Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri.

Alabalık, ringa, uskumru, ve ton balığı.

Süt ,yoğurt, peynir…Yumurta B 12 vitamininin en zengin kaynakları arasında yer alır.

B 12 yetersizliği tedavisinde yetersizliğin nedeni tespit edilmelidir. Ona göre besin listesi ve doktorunuzun tavsiye edeceği takviye olarak iğne ya da tabletler şeklinde tedavi ile bu eksiklik giderile bilinir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.