HİÇ  YILANI OLMAYAN ÜLKE

Yayınlama: 06.09.2023
Düzenleme: 04.09.2023 11:03
A+
A-

Yılandan korkanlar için gerçekten önemli bir şeydir. Hiç bir yılanın yaşamadığı yaşayamadığı bir ülkede yaşamak. Buranın neresi olduğunu merak ettiniz mi ?…öğrenmeden evvel ben de çok merak etmiştim…Kendi kendime şöyle dedim. Yılanı olmayan yer, olsa olsa çok soğuk yerlerdir…Güney kutbunda yılan olmaz, Kuzey kutbunda da yılan olmaz…Sibiryanın ve Alaskanın güneyinde nadir olarak yılan olabiliyormuş.

Genelde tropikal ,sıcak ve ılıman bölgelerde yaşayan yılanların yaşamadığı tek bir ülke var….İRLANDA

Avustralya dan kuzey kutup çemberine kadar her yerde yaygın olan yılanlar nasıl oluyor da İrlanda da bulunmuyor ? İlk sebebi İrlanda nın bir ada ülkesi olmasına bağlayabiliriz. En yakın kara 80 kilometrenin üzerinde bir uzaklıkta ve bir kara yılanı için oldukça uzak bir yol. Su yılanlarına gelirsek ,onlar da Atlantik Okyanusunun kutuplara yakın soğuk sularındansa Tropik iklimin ılık sularında süzülmeyi tercih ediyorlar.

Ancak İrlanda nın hemen yakınındaki Büyük Britanyanın da bir ada ülkesi olmasına rağmen yılanlar mevcut. Aslına bakacak olursak çok uzun zamandır İrlanda da Büyük Britanya da yılanlara ev sahipliği yapmıyor çünkü zamanında BUZUL Çağı  soğukkanlı sürüngenler için uygun bir yaşam alanına el vermemiş. Buzullar yaklaşık 10.000 yıl kadar önce İrlanda ve Büyük Britanyadan geri çekilirken Avrupayla Britanya ve Britanya ile İrlanda arasında  kolay ulaşım sağlanan kara bağlantıları bırakmışlar. Lakin 8.500 yıl önce İrlanda nın bağlantısı da erirken ,Britanya ve Avrupaya olan bağlantısı  sonraki 2.000 yıl daha varlığını korumuş. İrlanda da hiç bir yılan fosiline rastlanmadığından Britanyaya yerleşen türlerin İrlanda ya kadar göç etmediği düşünülüyor….

İrlanda efsanesine göre de …St.Patrick milattan önce 5. Yüzyılda  bütün yılanları denize dökmüş. Bu gün İrlandaya özgü hiçbir yılanın olmamasının sebebi bu efsaneye atfedilse de asıl gerçek İrlanda da hiçbir zaman o topraklara özgü bir yılan türü olmadığıdır…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.