GEMİ MÜHENDİSİ FETHİ ALGON VE EŞKİYA MECİDO

Yayınlama: 13.06.2024
Düzenleme: 12.06.2024 16:44
A+
A-

Devlet Gemi mühendisi Fethi ALGON’ U 1946 ‘DA Tatvan’a yollar. Van gölü. Kocaman bir iç deniz. Üzerin’de hiç deniz taşımacılığı yok.

Fethi Algon eşini iki oğlunu alır Kurtalan Ekspres önce Siirt Kurtalan’a oradan da 8 saat (122 km.)süren bir yolculukla Tatvan’a varır. Tatvan’a vardıklarında manzara şudur…Yol yok…Okul yok…Elektrik yok…Su şebekesi yok…Türkçe bilen tok…Bakkal bile yok…Yok yok yok…

Fethi Algon önce tersaneyi kurar ve Van gölü üzerinde yolcu taşımacılığı yapacak gemilerin, Kosterlerin, Römorker’lerin üretimine başlar. Eş zamanlı olarak iskelelerin yapımlarına da başlar. Gevaş, Ahlat ,Erciş ve Van da…Sene 1950 de Van gölü üzerinde yolcu taşımacılığı başlar .Siirt Kurtalan’a gelenler karayolu ile Tatvan’a oradan da göl çevresine nereye gidecekse Fethi Algon bakar ki feribot saatlerini herkes yakalayamıyor Denizcilik Bankasına der ki…Buraya bir otel lazım. Bunun üzerine Doğu Anadolu’nun ilk ve tek dört yıldızlı oteli Tatvan’a inşa edilir vatandaş feribot beklerken rezil olmasın diye…İstanbul’dan Yalova’dan personelin eğitimi için şefler, otel müdürleri getirtilir…Otelin adı Denizcilik bankası otelidir. Bu arada tersane arazisi bir kampüs haline getirilir.1950 de Van gölünde yelken yapılır. Çevre illerden sayısız insan yelkenli izlemeye gelir.

Fethi Algon a devletin gönderdiği paralar Diyarbakır üzerinden gelir. Çünkü en yakın Ziraat Bankası oradadır. Mecido  isimli bir eşkiya yolda parayı getirenleri soyar ,bütün paraları alır. Jandarma bile Mecido’ya bulaşmak istemez. Fethi Algon gelsin beni görsün diye Mecido’ya haber salar.

Mecido bir eşkıyadır ama devletin adamı çağırmıştır sonuçta. Kalkar gider .Fethi mühendis neden eşkiya olduğunu, derdini sorar…Mecido ‘’-Adam vurdum eşkıyayım diye kimse bana iş vermez ,ne yapayım?’’ der…Fethi Algon 1.90 boyundaki bu dev adama Tatvan Tersane Kampüsünde bekçilik işi verir .Mecido eşkıyalığı bırakır. Karda tipide çocukları okula götürmek dahil her işe  canla başla koşar Tersanenin bir numaralı has adamı olur.

Tatvan’da okul yoktur .Fethi Algon Kaymakama çıkar elbirliği ile okul yaparlar. Fethi Algon ve ailesi 1959 yılına kadar Tatvan’da kalırlar. Daha sonra İstanbul’a dönerler .Bozulan Türkçeleri nedeniyle çocukların lakabı artık Kırro dur İstanbul’da.

Oğlanlardan küçük olanı Atilla yıllar sonra Denizcilik Bankasında müfettiş olur. Tatvan denetlenmesi vardır .Gönüllü olur çocukluğunun geçtiği yere gider. Denizcilik Bankası oteline yerleşir. Resepsiyonda dev gibi ama beli bükülmüş bir adam vardır. Babasının eşkıyalığı bıraktırıp işe aldığı eşkiya Mecidodur. Sarılıp ağlaşırlar dertleşirler…Babası gittikten sonra gelenler katil diye ne yapıp edip kovdurmuştur Tatvan Tersanesinden .Sorarım size ? Fethi Algon da devlettir, sonrasından gelenler de…Bu Devlet nasıl bir şeydir ?…Hele deyin bana ?…

Fethi Algon’ un torunu Burcu Algon, bu gün Azerbaycan Yelken Milli Takımının koçu. Cumhuriyetin yarattığı katma değer, başarısı bu gün Cumhuriyetin sınırlarını aşıyor…

Yalnız nasıl zamanlarsa, eşkiyası bile kalite. Öyle bir Türkiye’ymiş…

(…Yavuz Şen den alıntıdır)

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.