EGE’DE BULUNAN 2200 YILLIK BİLGİSAYAR

Yayınlama: 10.07.2024
Düzenleme: 09.07.2024 15:24
A+
A-

Bundan 120 yıl kadar önce,1901 yılında bir Yunan adası olan Antikitera adası, bizim bildiğimiz adıyla Küçük Çuha Adasının açıklarında dalgıçlar daldıkları sırda tesadüfen bir gemi batığına denk geliyorlar. Bunun antik bir Roma gemisi olduğu anlaşılıyor içinde bir çok tarihi eser buluyorlar.

Karbon testleri ve yapılan incelemeler sonucunda geminin Milattan Önce 205 yılında battığı keşfediliyor. Arkeologlar, genellikle dönemine göre oldukça lüks eşyaların olduğu bu gemiden çıkarılan, içlerinde mücevherler, eski paralar, heykeller bulunan parçaları incelerken belki de en gereksiz gördükleri parça 15.087 kodunu verdikleri parçaydı. Bir kutu içinde bazı dişliler bulunan, ne olduğunu anlamadıkları bir parçaydı bu.

Kireçlenmiş, üstünde okunamayan yazılar bulunan bu parça o nedenle Yunanistan da alelade bir parça gibi 50 yıl boyunca müzede bir sürü ilgisiz ziyaretçinin gözünden kaçacaktı.

Ancak keşfedilmesinin ardından geçen 50 yıl sonra,2200 yıl önce yapılmış bu parça aslında müthiş bir gizem saklıyordu.

Bu parça insanlık tarihinde Avrupa da mekanik hesap makinelerinin kullanılmaya başlanmasından tam 1800 yıl önce oluşturulmuş, kullanılmış, o dönemdeki insanların sahip olduğu teknolojik gelişmelerle ilgili tüm bildiklerimizi yerle bir eden tarihin bildiğimiz anlamıyla en yakın haliyle ilk bilgisayarıydı. Ve bu gizem hala bilinmezliğini koruyor.

Antikitera Mekanizması…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.