Turkey=Hindi’den kurtulduk

Yayınlama: 08.06.2022
A+
A-

Yıllarca tüm dünyada yabancı dil yazışmalarında iletişimde ve medyada hep Türkiyeye TURKEY denildi. Turkey in İngilizce anlamı Hindi dir…Yabancılarla her İngilizce konuşmamızda nerelisin dendiğinde Turkey denince başlıyorlardı sırıtmaya…sinirleniyorduk.Ama ben inatla TÜRKİYE derken onlar da uluslar arası tabiri TURKEY i kullanıyorlardı.

Türkiye de yetkililerin çok akıllıca girişimiyle Birleşmiş Milletlerden başlayarak tüm dünyada artık TURKEY yerine TÜRKİYE kullanılacak…Valla çok mutlu oldum…ALKIŞLIYORUM.

Türkiyenin ihraç ürünlerinde de artık MADE IN TURKEY yerine MADE IN TÜRKİYE ibaresi kullanılacak.

Özellikle Amerikalıların kutsal şükran günlerinin yemeği olan hindi Amerika kıtasının yerlisidir .Orta Amerika da Aztekler hindileri ehlileştirmişlerdi. Amerikan hindileri 1519 yılında Avrupaya İspanyol denizciler tarafından getirilmiştir. İngilizler bu hayvanı o zamanlar Osmanlı -Türk topraklarına dahil olan Batı Afrikadan Portekizli tüccarların getirdiği Afrika hindisi ve yine Türkiye üzerinden getirilen Hint tavuğu ile karıştırmışlarsa da sonunda her iki ırkın farklı olduğu anlaşılmıştır.

Amerika kökenli bu iri kuşun adı 17. Yüzyılda Amerikaya göç eden İngiliz göçmenler sayesinde Amerikan diline bile TURKEY olarak geçmiştir.

Başka tezler de var bunlardan biri…Kolomb un ilk Amerika yolculuğuna katılan bir Portekiz Yahudisi olan JOSE DE TORRES hindiyi görünce İbranice de büyük kuş anlamına gelen TUKKİ TUKKİ  diye bağırması ,Bir diğeri ise sürekli Batıya doğru giderek Hindistana ulaşmayı hedefleyen Kolomb un Amerikaya vardığında burayı Hindistan ,hindiyi de Hint  tavus kuşu sanarak onu TUKA diye adlandırması ,zamanla da Tuka kelimesinin TURKEY e çevrilmiş olması, başka teze göre ise Turkey adı Hindilerin korkunca çıkardıkları sese benziyor.TURK  TURK  TURK diye ses çıkaran hindiye zaman içinde Turkey denilmiştir.

Onsekizinci yüzyılda Etiyopyadan satın aldıkları hindileri Osmanlılar üzerinden Avrupaya getiren batılılar, daha sonra Portekizli denizcilerin Amerikadan getirdiği hindilerin de aynı hindi türü olduğunu düşündü.Böylece hindinin adı TURKEY yani Türkiye olarak kaldı.

New York TİMES in haberine göre de, hindiye TURKEY denilmesinin sebebi şöyle…Bir zamanlar İngilizler sefil bir durumdaydılar.Patates yoktu ,puro yoktu, ve kesinlikle hindide yoktu.Daha sonraları insanlar bu egzotik kuşu ithal ederek tüketmeye başladılar.

Bilimsel adı NUMİDA MELEAGRİS olan bu kuş Madagaskardan geliyordu.Ama İngilizler bunu bilmiyordu. Tek bildikleri bu hayvanın Avrupa üzerinden Türk tüccarlar tarafından ülkeye getirildiğiydi.Durum böyle olunca kuşa da Turkey demeye başladılar….

Neyse şükür ki…HİNDİ ADINDAN KURTULDUK….

‘’Made in Türkiye’’ yiz artık..

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.