Fıkralar toplumun ruhudurlar

Yayınlama: 22.06.2022
A+
A-

 

Fıkra deyip geçmeyin bir toplumu ironi ya da hicivle  en iyi anlatan sosyolojik betimlemedirler. Yaşadığımız dünyada değişik kültürlere mensup insan topluluklarının duygularının dışa vurumlarında kullandıkları en belirgin ögelerden biri fıkralardır.

Toplumdaki çarpıklıkların, eksiklerin, yanlışların ve dogmaların en net dışa vurumu fıkralarla yapılır. İnsanların demek isteyip de diyemedikleri sosyolojik olayların  en net anlatım biçimidir fıkralar.

Bir toplumu iyi tanımak için ya semt pazarlarında gezinip insanlarla muhabbet etmelisiniz ya da Sosyal toplanma alanlarında mesela kırsalda  köy kahvelerinde ,şehirlerde de Cafeler de toplanmış grupların anlattıkları fıkraları dinlemelisiniz…O zaman o toplumun ruhuna vakıf olursunuz.

İşte bazı örnekler;

SENİN ANAN BENİM BABAMIN SARAYINDA ÇALIŞMIŞ MIYDI ?…

Roma İmparatorluğu döneminde bir gün Agorada gezinen askerler İmparator Neron a tıpatıp benzeyen bir köylü görürler .Şaşkınlık için köylüyü derdest edip yaka paça İmparator Neron un huzuruna getirirler .Köylü korkmuş şaşırmıştır. İmparator Neron köylüyü görünce ayrı bir şaşkınlığa uğrar ,çünkü karşısındaki pejmürde kılıklı adam bir elmanın yarısı kadar kendine benzemektedir…Bu  durum maiyetinin önünde gururunu rencide ettiği için bir zeka oyununa başvurur. Köylüye sorar

-Senin anan vakti zamanında benim babamın sarayında çalışmış mıydı ?

Köylü ürkek ve korkan gözlerle İmparatora bakar ve cevap verir…

-Annem değil ama….benim babam sizin ananızın ahçıbaşısıydı.

(Bu herhangi bir fıkra değildir .İtalya’da Roma harabelerinin birinin duvarında ,ki muhtemelen senato olabilir…Latince olarak yazılıdır…KAYNAK; BÜTÜN DÜNYA DERGİSİ  1956 baskısından)

PEYGAMBERİN ZAMANINDA TAKSİ YOKTU

Sakallı mollanın biri taksiye biner. Yerine yerleşince sürücüye,

‘’-Radyoyu kapat .Dinimizde müzik yasaktır. Peygamber döneminde batı müziği yoktu, tabii radyo da yoktu…’’ sürücü kibarca radyoyu kapatır.Arabadan iner,adamın kapısını açar…İNİN der.Sakallı şaşkındır,sürücüye sorar…NEDEN ?..Sürücü yanıtlar.

-‘’Peygamberin döneminde taksi de yoktu ,in aşağı deve bekle…’’

BİR YERİNİZ  Mİ  AĞRIYORDU ?…

Ulusal marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy ,Veterinerdi.Milletvekili olduğu dönemde.TBMM de bir toplantıda ukala bir Milletvekili Mehmet Akif Ersoy a sorar…

-Hayvan doktoruydunuz…değil mi ?

Ünlü şairimiz cevap verir.

-Evet…Bir yeriniz mi ağrıyordu ?…

GÜLÜMSE…BİR DAHA DÜNYAYA GELME ŞANSIN YOK

Gülümse ,çünkü etrafın gülüşünden nefret eden insanlarla dolu…. Der Dünyanın en ünlü oyuncusu Charlie Chaplin

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.