ÇEŞİTLİ DİNLERDE KURBAN BAYRAMI

Yayınlama: 15.06.2024
A+
A-

Kurban bayramına saatler kala sizlerle bugün müslümanlara atfedilmiş bayramın çeşitli dinlerde nasıl kutlandığına bakacağız. Ne zaman ortaya çıktı, kurban bayramında neler yapılması gerek, çeşitli dinlerde kurban bayramı ne zaman ve nasıl kutlanmakta hadi bakalım.

İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur-an’da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah’a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.İncil ve Tevrat’ta ismi Abraham olarak geçen İbrahim, inanışa göre gördüğü rüyayı Allah’tan mesaj olarak aldı ve itaat göstergesi olarak bu eyleme karar verdi.
Oğlu İsmail de bunu kabul etti ve babasından emre uymasını istedi. Ancak İbrahim oğlunu öldürmek üzereyken Allah araya girdi ve kurban etmesi için ona bir koç verdi. Kurban, bütün insanlığın ortak kültürü hâline gelmiştir. Hemen hemen tüm dinsel geleneklerde, çeşitli şekillerde kurban ri- tüeline yer verilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.