“BAĞLAMA ANADOLU HALKININ PARMAK İZİ GİBİDİR”

“BAĞLAMA ANADOLU HALKININ PARMAK İZİ GİBİDİR”
Yayınlama: 29.08.2023
Düzenleme: 29.08.2023 15:30
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/  Sevil Çakmak – Bağlama Günleri ile ilgili basın toplantısı bugün Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Fuayesinde gerçekleşti.  Basın toplantısında Konservatuar Müdürü Ali Dağıstanlı, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mahmut Göğebakan ve basın mensupları katıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mahmut Göğebakan düzenlenen etkinliğin içeriğine değindi; “Aşık Veysel’in anısına 1 Eylül’de başlayıp 5 Eylül’de sona erecek. Etkinliğin son gününde büyük bir konser vereceğiz. Aşık Veysel’i günlerce ansak yetmez. Çünkü böyle bir değer aylarca anlatılır, aylarca işlenir. Biz de gönülleri gönüllere bağlamak adına Ejder Bey’in önerisiyle başlayan ve geleneksel hale getirdiğimiz Bağlama Günleri’nde bu sene Aşık Veysel’i anarak devam edeceğiz” diyerek sözü Ali Dağıstanlı’ya verdi.

Ali Dağıstanlı, “Değerli basın mensupları 01-05 Eylül tarihleri arasında, ikincisini düzenlediğimiz ve UNESCO tarafından Aşık Veysel yılı ilan edilmesi nedeniyle Aşık Veysel’in anısına ithaf ettiğimiz Bağlama Günlerine hoş geldiniz” dedi.

Dağıstanlı, “Bağlama Anadolu ve Türk toplumu açısından çok önemli bir enstrüman olmasının ötesinde önemli bir kültür aktarım aracıdır. Bağlama Anadolu halkının parmak izi gibidir. Anadolu halkı dertlerini, sevinçlerini ve yaşamlarıyla ilgili her şeyi bağlamayla anlatmıştır. Aynı zamanda, Anadolu halkının büyük bir bölümü bağlamayla ibadet etmiştir, etmektedir” dedi.

“BAĞLAMAYI TANIMAK TARİHİMİZİ BİLMEKTİR”

Bağlamanın insanların üzerindeki etkisine değinen Ali Dağıstanlı konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; “Bağlamayı tanımak halkımızın düşünce ve inanç biçimini tanımaktır. Bağlamayı tanımak, kısaca halkımızı tanımaktır. Halkını tanımayan, tarihini, dününü bilmeyenler, bu gününü doğru değerlendiremezler. Bu gününü doğru değerlendiremeyenler yarınlarını doğru inşa edemezler. Bu nedenle Bağlama günlerimizde, bu konularla ilgili gündüzleri Akademisyen ve sanatçıların katıldığı paneller yapılacak, akşamları da o konularla ilgili konserler verilecektir. Tüm halkımızı bu etkinliğimize beklemekteyiz.”

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.