ALACAĞINIZ ÜRÜNÜN PAKETİNİN ARKASI YA DA ÖNÜNDE RADURA İŞARETİ VARSA O ÜRÜNDEN UZAK DURUN.

Yayınlama: 20.06.2024
Düzenleme: 14.06.2024 10:33
A+
A-

Marketten alacağınız herhangi bir ürünün üzerinde yuvarlak şekilli yaprağa benzer şekilli yeşil ,Radura işareti varsa o ürünü almayın tehlikelidir. Çünkü gıda kodeksine göre o ürüne belli miktarda radyasyon verildiğinin işaretidir.

FDA ışınlanmış gıdaların ışınlama için uluslararası sembolünü damgalaması için zorunlu kılıyor.1960 ların sonlarında Hollanda da ortaya çıkan ‘’Küresel gıda ışınlama sembolü’’ RADURA olarak adlandırılır. Ayrıca Radura sembolünün yanı sıra ‘’Radyasyonla tedavi edildi ‘’veya ‘’Işınlanmış’’ İfadesine sahip olmalıdır.

Paketlerdeki bu işaret o ürüne radyasyon verildiğini yani ışınlama işlemi yapıldığını gösteriyor. Işınlama işlemi gıdanın raf ömrünü uzatmak  ve bakteri mikotoksinlerin oluşumunu önlemek için kullanılıyor. Bu işlem ile gıda sterilize ediliyor. Dünya Sağlık örgütü ve FAO bu işlemin gıdalara uygulanmasını tavsiye ediyor. Bu işlem yapılırken dikkat edilmesi gereken hassas hususlar ve uyulması gereken bir yönetmelik var.

Çünkü her gıdaya uygulanabilir radyasyon miktarları farklı sınırlarda…Bu işlem ile gıdada serbest radikaller ve vitamin kayıpları oluşabilir. Fakat bu mikotoksinleri tüketmekten daha iyidir. Çünkü mikotoksinler Kanserojendir. Ve vücudumuz belli seviyeye kadar bunları detoks etme yeteneğine sahiptir. Fazlası tehlike çanları çaldırıp Kanser çeşitlerine neden olabilir.

Satın almadan önce paketlerin üzerini kontrol etmeyi unutmayın. Güvenmediğiniz yerlerde ,Açıkta satılan kuruyemiş ve baharatları da satın almayın. Çünkü denetimden geçmiyorlar.

Bir çok paketin üzerinde görmeye alışık olduğumuz Radura işareti yeşil ve yaprağa benzer sembolüyle bir çoğumuz tarafından sağlıklı bir işaret olarak algılanıyor. Ancak aslında Radura işareti ürünün ışınlandığına vurgu yapıyor…

Dikkat….

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.