ADANA FARKLIDIR YAAA

Yayınlama: 25.09.2024
Düzenleme: 23.09.2024 14:50
A+
A-

Adana Türkiye’nin içinde ayrı bir Türkiye gibidir. Enteresan şehirdir vesselam. Yazı her ne kadar çıldırtıcı sıcaklarla geçerse de ne ilkbaharına, ne sonbaharına, ne de kışına doyulur…Bu üç mevsim de Pambuk (pamuk) gibi  geçer…

Dünyanın yedi düvelinden gelen turistlerin ifadelerine göre Adana’daki yemeklerin güzelliği şan yapmıştır .Lokmacı memleketidir Adana’m. Denizi ,kumsalları, bol oksijenli yaylaları, antik kentleri, hiç eksilmeyen güneşi, portakal ağaçlarıyla bezeli bulvarları Dünyanın en eski şehirlerindendir. Tarım ve sanayi kentidir.

Adananın ismi Hitit İmparatorluğu egemenliğindeki Kizzuvatna Krallığının ADANİYAURU adlı şehir isminden türemiş .Antik Yunan kolonizasyonu dönemiyle buraya yerleşen Yunanlılarca Yunan kabilesi DANAOİ ya da DANAUS la ilgili adlar söylenir.

Seyhan nehri kıyısında kurulan bu güzel şehir de tarih’de Antik Yunan’da Tıp Tanrısı Asklepios adına yapılmış kutsal sayılan , ilk Tıp eğitiminin verildiği ASKLEPİON isimli tapınak hastanelerden biri Adananın Yumurtalık ilçesinde yer alır .Dünya’nın günümüze kadar gelebilmiş en eski tıp-eczacılık kitabının yazarı olan hekim Dioscurides ,Adana’da antik bir kent olan Anavarza ‘dan dır.

Dünyanın hala kullanılan  eski köprüsü Adana merkezde bulunan Taş köprüdür.

Türkiye’de tespit edilen 400 kelebek türünden yaklaşık 160 ‘ı Saimbeyli ilçesinde bulunmaktadır .Oldukça iri mavi gösterişli bir kelebek türü olan ‘’Saimbeyli Mavisi ‘’ adlı kelebek sadece burada yaşamaktadır.

Adana’nın Karataş kıyıları Türkiye’nin en güzel ve uzun sahil şeridine sahiptir.M.Ö.7. yüzyılda kurulmuş olan Antik Magarsus kenti Hellenistik ,Roma ve Bizans dönemlerini geçirmiştir .Kazıları henüz tamamlanmamış ve gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen bu kent Adananın tarihi hazinelerinden biridir.

Adana’mızın en son hazinesi de her yıl Nisan ayı başında bir hafta yapılan ‘’PORTAKAL  ÇİÇEĞİ KARNAVALI’’ dır. Eğlenmeyi, sokaklarda caddelerde şarkı söyleyip dans etmeyi,  güzel yemekleri ,dostluğu, arkadaşlığı ve özgürce kahkahalar atmayı seviyorsanız Adana’mıza gelin…Ve eğlence neymiş görün…

‘’Allah’ına kadar Adanalı’’ olmanın tadını çıkarın.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.