ANTİK YUNAN MEDENİYETİNDEN İLGİNÇ BİLGİLER

Yayınlama: 19.11.2023
A+
A-

Batı medeniyetinin temelleri antik yunan da atıldı desem sizlere şaşırır mıydınız?
gelin hep birlikte ilginç bilgilerde buluşalım.
Antik Yunan Sokrates, Eflatun ve Aristoteles ile Batı felsefesinin, Homeros ve Hesiodos ile edebiyatın, Pisagor ve Öklid ile matematiğin, Herodot ile tarihin, Sofokles, Euripides ve Aristofanes ile dramanın, Olimpiyat Oyunlarının ve demokrasinin temellerinin atıldığı yerdir. En bilenini şudur ki ki olimpiyatlarıyla ünlü antik yunan, Antik Yunanlılar için antik takvimlerindeki en önemli etkinlik Olimpiyat Oyunları idi. Milattan önce 776’da başlayıp ve milattan önce 393 yılına kadar devam eden Antik Olimpiyat Oyunları, her dört yılda bir Antik Yunanistan’ın dört bir köşesinden yaklaşık 50.000 kişinin katılımıyla gerçekleşirdi. Antik Yunan tarafından geliştirilen bu oyunların asıl amacı ise Zeus’u onurlandırmaktı.
Olimpiyatların sonunda kazananlara verilen bir madalya ya da sıralama yoktu. Kazananlara altın çelenkler verilirdi. Bu kazananların her birinin yegane amacı ise kendi şehirlerini onurlandırmaktı. Ayrıca kazananların Olympia’da heykelleri dikilirdi. Ancak Antik Yunanlılar için Olimpiyatları kazanmanın en büyük tatmini, tanrılar tarafından dokunularak kutsanmak olmalıydı.
Olimpiyatlar döneminde Zeus Tapınağı ziyaretçiler ve Zeus’a sunulan hediyelerle dolup taşardı. Tapınağın içinde Zeus’un büyük bir altın ve fildişi heykeli bulunurdu. Diğer bir bilgi ise antik yunan da tek bir merkezi devletin olmamasıdır. Antik çağlar boyunca asla Antik Yunanistan adında tek bir devlet söz konusu olmadı. Antik Yunanistan diyebileceğimiz bölge; Atina, Sparta, Korint ve Olympia gibi küçük şehir devletlerine bölünerek yönetiliyordu. Bu şehir devletlerinin kendi hükümetleri, yasaları ve orduları vardı.
Merkezi bir devlete sahip olmamanın en büyük dezavantajını Antik Yunanistan da yaşadı. Bu dezavantaj tarih boyunca şehir devletlerinin birbirleriyle savaşmalarıydı. Ancak birbirleriyle zaman zaman savaşan şehir devletleri Pers İmparatorluğu gibi kendilerinden daha büyük bir düşmana karşı Antik Yunanistan’ı savunmak için bir araya gelmeyi de bildiler.
Milattan önce 300’lü yıllarda sadece tek bir yönetici bütün Yunanistan’ı kontrol edebildi. O kişi Makedonyalı Büyük İskender idi.
Antik Yunan alfabesi, aslen Fenike alfabesinden türemiştir ve M.Ö. 8. yüzyılda aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Antik Yunan alfabesi, Latin alfabesinin atasıdır. Ayrıca Antik Yunan alfabesi, sesli harflerden oluşan ilk alfabedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.