DİJİTAL ÇAĞDA GAZETECİLİK…

Yayınlama: 05.10.2023
A+
A-

Geçmişten günümüze kadar iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişim süreci ve gazeteciliğin dijitalleşmesi “Enformasyon çağına” hakim olan iki temel unsur olarak karşımıza çıkmıştır. Gelişen teknolojiler internet ile birlikte yöndeşerek dönüşümü mümkün kılmıştır.  Fakat  ben dönüşümün tam anlamıyla gerçekleşmiş olduğunu düşünmüyorum dijital çağın çok daha başında olduğumuzu düşünürsek bunun için biraz daha yol kat edilmesi lazım. Bu dönüşümün henüz pratikliğinden faydalandığımızı kesin bir şekilde söylememiz mümkündür. Elektronik posta, tartışma forumları, bloglar ve sosyal paylaşım siteleri, gazetecilerin haber üretimi ve paylaşımı için İnternet mecrasında yararlandıkları temel araçlardır.

Yeni medya çağına uygun habercilik türleri ortaya çıkacak mı?

Geleneksel habercilikten sonra yeni teknolojilerle internetin hayatımıza girmesiyle birlikte internet gazeteciliği ışık hızıyla hayatımıza dâhil olmuştu. Bunun en önemli nedeni zamandan tasarruf ve haberlere kolay ulaşılabilir olmasıydı. peki tam anlamıyla dönüşüm gerçekleşti mi hayır ama zamanla ona da evet diyeceğiz. Çünkü internet gazeteciliği hayatımıza girdiği an haberleri kağıda basmaktan vazgeçilmedi evet düşünüldü ama uygulanamadı sadece tirajlarda düşüş yaşandı. Çünkü haberleri kağıttan okumanın verdiği haz çoğu insanımız için hala vazgeçilemez bir konumda. Bununla da kalınmadı yeni habercilik türleri meydana geldi bunlar; Mobil habercilik ve inovasyon habercilik, mobil habercilikle habere ulaşımınız ya da konuyu haberleştirmeniz, fotoğraflandırmanız veyahut düzenlemeniz artık çok daha pratik.

Yeni medyada ki herkes gazeteci!

Teknolojideki bu pratik gelişim diğer meslekler için muazzam durabilir fakat gazetecilikte işler biraz daha ilginçleşiyor. Gözümüze güzel gelen bu dönüşüm MUHABİRE YA DA KAMERAMANA olan ihtiyacı aza indiriyor. Bir haber oluşturmak için yanınızda ekstra kişilerle gitmenize gerek yok. Ekstra kamera almanıza veyahut kağıt kalem taşımanıza gerek yok. Kamerası iyi olan bir telefon yeterli olacaktır. Ses kayıt edebilir, not tutabilir, haberiniz için fotoğraf çekebilir, haberlerinizi düzenleyebilir hatta sisteme yükleyebilirsiniz, hatta farklı sosyal platformlarda paylaşabilirsiniz. Ne demiştik muhabire olan ihtiyaç azalıyor fakat donanımlı muhabire olan ihtiyaç artıyor. Dönüşümün tam anlamıyla gerçekleşmesi içinde buna ihtiyaç oluyor. Peki o nasıl olacak?

Tek bir gazetecinin haberi oluşturabileceğini ve birden fazla özelliğinin bulunması gerektiğini vurguladık bunlar şunlardır; dijital çağda bir gazetecinin çok iyi fotoğraf çekebilmesi gerek aynı zamanda haberi iyi bir şekilde düzenleyerek yazabilmeli, sosyal platformlarda aktif olabilmeli, habere gidebilmeli, sahada soru sorabilmeli, gelişime açık olmalı, çeşitli uygulamalara hakim olabilmeli kısacası iki kişinin yapabileceği haberi artık tek bir gazeteci, bu çağda tek başına yapabilecek donanımda olmalı. Gazetecilikte eskiden maliyet sayfa sayfa kâğıtlardı ama artık maliyet muhabir olabilmeli, kendisine yatırım yapabilmeli. Yoksa günümüzde twitter mecrası kendisini gazeteci sanan insanlarla dolu. Gazetecilik mesleğimizde dijital yeniliklere açık olmalıyız. Bizlerde dijitalle birlikte gerekli eğitimlerle dönüşmeliyiz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.