MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E MİNNETTARIZ

Yayınlama: 31.03.2024
A+
A-

Türkiye bugün yerel seçime gidiyor. Eşit yurttaşlar demokrasinin bir parçası olan şahsi oy haklarını kullanmak üzere sandık başına geçti. Kadınlara bu yüce hakkı tanıyan Mustafa Kemal Atatürk’e ne kadar teşekkür etsek az kalır.

Kadınlar belediye seçimlerinde oy kullanma ve aday olma haklarını ilk kez 1930 yılında kullandılar. Seçimler, Eylül başından Ekim’in 20’sine kadar sürdü. Şehir meclislerine girebilen kadınlar arasında İzmir seçimlerinde Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF)’nın iki kadın adayı olan Hasane Nalan ve Benal Nevzat Hanımlar ile, İstanbul seçimlerinde CHF adayı olan Rana Sani Yaver (Eminönü), Seniye İsmail Hanım (Beykoz), Ayşe Remzi Hanım (Beyoğlu), Nakiye (Beyoğlu), Latife Bekir (Beyoğlu) Hanımlar vardır.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.